Liu Xia fikk besøke ektemannen i fengselet søndag ettermiddag.

— Denne prisen går til alle de som døde 4. juni 1989, var Lius første reaksjon, ifølge Dagbladet. Så begynte han å gråte.

Fredsprisvinner Xiaobo var en av de mest sentrale dissidentene som deltok under demonstrasjonene fram mot kinesiske myndigheters massakre på Den himmelske freds plass i juni 1989. Han måtte selv sitte i fengsel etter opptøyene.

Fredag ble han tildelt Nobels fredspris for sin kamp for demokrati og menneskeretter i Kina, men Nobelkomiteen fikk ikke formidlet beskjed til prisvinneren fordi han siden desember i fjor har sittet i fengsel. Det var først nærmere to døgn senere kona kunne gi mannen den gode nyheten.

Uten livstegn

Da Liu Xia endelig meldte seg via twitter og på e-post søndag ettermiddag, var mange bekymret for henne, siden ingen hadde fått livstegn siden hun fikk beskjed av politiet om å pakke sakene sine for å bli med til Jinzhou, der Liu Xiaobo sitter fengslet.

— Brødre, jeg er tilbake. Jeg var i husarrest, jeg vet ikke når jeg får se dere, skrev Liu på sin twitterkonto og forklarte videre hvorfor ingen har hørt fra henne siden fredag kveld.

— Telefonen min er ødelagt, jeg kan ikke motta samtaler. Men jeg har møtt Xiaobo og fortalt ham nyheten om at han vant fredsprisen, skriver Liu.

— Hjelp meg å spre denne meldingen, skriver hun til slutt.

Stengte veier

Den kinesiske dissidenten soner en elleve år lang dom for å ha kritisert det kinesiske ettpartisystemet og for å ha utarbeidet et manifest for demokratisk utvikling i Kina, det såkalte Charter 08.

Veiene til Jinzhou-fengselet i provinsen Liaoning var søndag stengt. Kun statlige tjenestemenn og innbyggere fikk lov til å slippe inn i området der fengselet ligger.

Vaktene ved sperringene ville ikke opplyse journalistene som forsøkte å komme seg til fengselet, hvorfor veiene var stengt, men ba dem i stedet høflig om å forlate området. I fengselet svarte ingen på telefonen.

Valget av Liu som fredsprisvinner har ført til sterke reaksjoner i Kina. Myndighetene mener at tildelingen vanærer fredsprisen og at den er i strid med Alfred Nobels opprinnelige intensjoner. De har også understreket at Liu anses som en forbryter i Kina.

Lius kone, Xia, har uttalt at hun gleder seg stort over prisen og at hun håper den vil føre til at ektemannen blir løslatt.