London: Gordon Browns politiske redningsmann og tidligere minister Lord Mandelson beskriver den tidligere statsministeren som en katastrofe.

Han sitter med en eventyrbok i fanget og en selvtilfreds mine som ville få selv Marlon Brandos Gudfaren til å ligne en liten skolegutt. Kameraet sveiper over boken og opp til ansiktet på tidligere næringsminister og EU-kommissær Peter Mandelson, som nå skal fortelle sin historie.

— Det var en gang et kongerike med to svært mektige konger, begynner han.

— Men for at de to kongene kunne bli ved makten, var det behov for en tredje mann. De kalte ham Mørkets prins… Men dette var ikke et eventyr hvor de levde lykkelig til sine dagers ende, sier Mandelson.

Blair mente Brown var «gal, ond og farlig»

Lord Peter Mandelson i boken «Den tredje mann»

Reklamekampanje

Reklamen for den tidligere ministeren og en av hovedarkitektene i New Labours suksess under Tony Blair, har den siste uken prydet britisk TV og minnet velgerne om hvor stor rolle Mandelson spilte ved både å bringe Tony Blair til makten og holde Gordon Brown oppe under et valg som selv de mest innbitte Labour-optimister hadde vanskelig for å tro på at statsministeren kunne vinne.

«Den tredje mann», som erindringsboken heter, kan komme til å konkurrere med Tony Blairs lenge ventede selvbiografi «The Journey», som kommer ut i september, om hva som skjedde i New Labour.

Lord Mandelson avslører i memoarene flere detaljer om det anstrengte forholdet mellom de tidligere statsministrene Tony Blair og Gordon Brown, skriver The Guardian.

— Blair mente Brown var «gal, ond og farlig». Tony Blair stemplet Gordon Brown som håpløst fortapt, avslører Mandelson.

Parti i dyp krise

Hittil har utdrag fra Mandelsons bok, som har vært trykt i The Times, tegnet et bilde av et parti i dyp krise. Det kommer sannsynligvis ikke som noen stor avsløring etter at Labour tapte valget i mai og banet veien for at David Cameron og Nick Clegg rykket inn i Downing Street 10.

Ikke desto mindre er Mandelsons erindringer en slags samling av frastøtende detaljer og små anekdoter om hvor ille det virkelig sto til i Gordon Browns lederbunker i månedene frem mot, og etter valget som ble så katastrofalt for Labour.

Daværende minister for likestilling, Harriet Harman, foreslo for eksempel at Labours valgkamp måtte føres med et motto av tre F'er: Fremtid, familie og fairness.

Hos finansminister Alistair Darling ble det prinsippet omdøpt til hans egen status over Labours sjanser i valgkampen: Ferdig, forgjeves og fucked.

Artikkelen fortsetter under bildet

LORD MANDELSON utenfor Downing Street. Nå kommer de pikante opplysningene om livet innenfor den svarte døren.

Ingen forståelse

Boken demonstrerer også at det nettopp var en innbitt kamp mellom Brown og finansministeren. Selv om Brown kom direkte fra stillingen som finansminister, hadde han ingen stor forståelse for at den økonomiske krisen betød at Labour var nødt til å skjære i budsjettet. I flere måneder avviste Brown overhodet å bruke ordet «nedskjæringer» på tross av inntrengende anmodninger både fra Alistair Darling og flere av hans egne rådgivere, fordi han var redd det kunne skade hans egen politiske fremtid.

Browns bønn om hjelp

Lord Mandelsom, som ble medlem av det britiske Overhus da han ble kalt hjem fra Brussel for å redde Gordon Brown fra et internt kupp i Labour, avslører også i boken at Gordon Brown selv var klar over at han ikke var noe sjarmetroll.

— Jeg kan ganske enkelt ikke kommunisere, erkjente den hardt pressede Brown overfor Peter Mandelson, som ikke er redd for å understreke sin egen rolle i britisk politikk.

Han forteller om møtet med Gordon Brown før han ble kalt hjem.

— Han vendte oppmerksomheten mot sin politiske krise og uttalte fire helt spesielle ord: Kan du hjelpe meg? skriver Mandelson.

Blair overtalte Brown til å gå

Den tidligere ministeren forteller også at det til syvende og sist var Browns forhatte forgjenger i jobben, Tony Blair, som endelig overbeviste Brown om at det var tid for å gå av og overlate plassen til Cameron etter fem dager med forhandlinger frem og tilbake i tillegg til det uklare valgresultatet.

— Tony ringte. Han hørtes nedfor ut over resultatet og som om han var oppriktig trist på Gordon Browns vegne, skriver Mandelson.

— Han sa at hvis Labour fortsatte ved makten, ville det raskt komme et nytt valg hvor partiet ville bli knust, minnes Mandelson.

Om Gordon Brown overhodet har investert i boken i sitt selvvalgte politiske asyl i Skottland, vet man ikke. Inntil videre har den tidligere statsministeren ikke kommentert avsløringene i Peter Mandelsons bok.

Men det har ikke avholdt flere Labour-medlemmer fra å fordømme utleveringen av den tidligere partitoppen få uker før partiet skal velge ny leder og forsøke å reise seg igjen som opposisjonsparti etter Browns nederlag.

— Dette kommer til å åpne gamle sår, har Londons tidligere borgermester Ken Livinstone sagt.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN