Bagdad: Statsminister Nuri al-Malikis parti ser ut til å ha gjort et bra valg i Irak, men det foreligger ingen endelige resultater. Oppmøtet regnes som godt.

Men det er uklart hvordan valget endte i hovedstaden Bagdad, som kan bli avgjørende for utfallet. Over hele landet pågikk stemmetellingen mandag, men de endelige resultatene vil kanskje først være klare i slutten av mars.

Valget søndag anses som en viktig test på det nye demokratiet i Irak, og Malikis sjiamuslimske parti Dawa lå ifølge prognoser mandag morgen best an i de ni shiadominerte provinsene i det sørlige Irak. Irak har i alt 18 provinser.

I de sunniarabiske områdene så derimot den tidligere statsministeren Iyad Allawis ikkereligiøse parti Iraqiya ut til å ha tatt ledelsen.

God deltakelse

Valgfunksjonærer anslår oppmøtet på landsbasis til rundt 60 prosent, oppgir nyhetsbyrået AFP. Det regnes som en høy oppslutning under forholdene som hersker i Irak.

Fremmøtet i den sunnimuslimske Anbar-provinsen var 61 prosent, mens det i det oljerike, men omstridte Kirkuk sies at deltakelsen var 70 provinsen.

Oppmøtet blant sunnimuslimer vil bli tolket som en indikasjon på i hvor stor grad sunnimuslimene betrakter seg som en del av det nye Irak etter Saddam Husseins fall.

Minst 38 mennesker ble drept i ulike voldsaksjoner under valgavviklingen søndag.

Leder

— Dawa-koalisjonen leder i Bagdad og andre sørlige provinser, sa Ali al-Dabbagh, regjeringstalsmann og kandidat for Dawa.

Men Malikis parti har en sterk utfordrer i det tidligere allierte partiet Iraks nasjonale allianse (INA).

Det mektige Øverste islamske irakiske råd (ISCI), som også er en del av INA-blokken, hevder at velgerne har delt seg nesten likt mellom Malikis koalisjon og INA.

Trolig vil vi ikke få se noen enkelt seierherre i dette valget. Dermed kan det gå mot en nasjonal samlingsregjering

Visepresident Adel Abdul Mahdi

Advarer

Den sentrale valgkommisjonen advarer alle de fire store partiene som deltok i søndagens valg mot å ta seieren på forhånd.

— Trolig vil vi ikke få se noen enkelt seierherre i dette valget. Dermed kan det gå mot en nasjonal samlingsregjering, mente den shiamuslimske visepresidenten Adel Abdul Mahdi ifølge nyhetsbyrået DPA.

I irakisk Kurdistan kan et nytt parti utfordre president Jalal Talabanis Kurdistans patriotiske union (PUK) og Massoud Barzanis Kurdistans demokratiske parti KDP), de to partiene som har dominert kurdisk politikk i flere tiår.