Det går fram av en artikkel på internettmagasinet Salon fredag, på samme tid som Rumsfeld utsettes for stadig sterkere kritikk av et voksende antall generaler.

Salon siterer en Pentagon-rapport som forteller hvordan Rumsfeld hadde direkte og hyppig kontakt med general Geoffrey Miller mens avhørene foregikk av saudiaraberen Mohammed al-Kahtani, som man trodde hadde vært utpekt til å være en av flykaprerne 11. september 2001. Miller hadde det overordnede ansvaret for avhør av fanger både i Irak og i fangeleiren på den amerikanske basen på Cuba.

Ifølge den 391 sider lange rapporten fikk Kahtani ydmykende og grov behandling av soldatene som fulgte prosedyrene som Rumsfeld godkjente.

I løpet av de 54 dagene avhørene foregikk, ble Kahtani tvunget til å stå naken foran en kvinnelig forhørsleder, han ble beskyldt for å være homofil og han ble tvunget til å ta på seg kvinneklær og opptre som hund i bånd.

Salon viser til en erklæring fra en inspektør i hæren, general Randall Schmidt, som sier at Rumsfeld selv godkjente retningslinjene som åpnet for mishandlingen.

En talsmann for Pentagon, Jeffrey Gordon, tilbakeviser innholdet i artikkelen, som han kaller ren dikting. Han sa at rapporten ikke antyder at Rumsfeld godkjente avhørsmetodene.

Pentagon har tidligere sagt at Kahtani ga verdifulle opplysninger om helsa og rømningsveiene til lederen for terrornettverket al-Qaida, Osama bin Laden, og også om al-Qaidas infiltreringsmetoder.