— Takknemligheten man opplever på slike oppdrag er drivkraften for å gjøre det, sier Haug fra Straume på Sotra.

— Jeg gleder meg til å reise, sier han.

Oppdraget hans er å skaffe rent vann til 30.000-40.000 kriserammede mennesker. Haug har gjort tilsvarende jobber i Sudan og Jordan. Han betjener mobile vannrenseanlegg.

Ifølge beredskapsleder Sophie Gabbe Nygaard i Kirkens Nødhjelp er drikkevannskildene i Liberias hovedstad Monrovia i dag forurenset av kloakk og lik etter en langvarig borgerkrig.

Jan Haug jobber til vanlig på gassbehandlingsanlegget på Kollsnes, der han renser oljeholdig vann. Kompetansen fra vestlandsk industri kommer nå kriserammede liberiere til gode.

250.000 flyktninger

Folk har ikke mat eller vann i store deler av Monrovia. Kampene mellom den avgåtte presidenten Charles Taylors styrker og opprørssoldater har gjort 250.000 mennesker til flyktninger.

Foruten vannrensingsutstyr skal flyet til Kirkens Nødhjelp ha med seg 26.000 tepper, 2000 kartonger med nødrasjoner, hygienepakker til 10.000 personer, ti tonn melkepulver, medisinsk utstyr og hundre ruller med plastpresenning. Hele operasjonen vil koste nærmere seks millioner kroner, det meste blir betalt av Utenriksdepartementet. Forsendelsen skal gi hjelp til 50.000 mennesker.

Barnesoldater

Barn som lever under grusomme forhold er noe av det som vil møte Haug i Monrovia. Opprørerne nekter å avvæpne barnesoldatene.

— Barna er i en situasjon der de ikke har noe valg. Enten dør de av utmattelse og underernæring, eller de blir drept av kulene til barnesoldater, sier UNICEF-talsmann Damien Personnaz, ifølge AFP.

En av opprørslederne, Sekou Fofana, sa i går at barnesoldatene bare vil legge ned våpnene dersom LURD, som er den største av opprørsbevegelsene, får lede den nye overgangsregjeringen. LURD-lederen ser på sin bevegelse som nøytral.

LURD avviser landets nyutnevnte president Moses Blah, og ønsker selv å lede landet.

- Må ikke provoseres

Jan Haug er ikke ukjent med barnesoldater.

— Jeg opplevde barnesoldater da jeg var i Sudan i vår. Det er viktig ikke å provosere dem. Man må være defensiv. Alle våpnene er det verste med denne jobben. Det greier jeg aldri å venne meg til, sier Haug.

Han er ikke redd.

— Folk hjemme er mye mer redde. Når du er på stedet, forholder du deg til problemene på en helt annen måte. De lokale folkene kjenner forholdene og tilpasser seg situasjonen, forklarer han. Hjemme på Straume sitter konen og barna på 13 og 18 år.

Beredskapsleder Nygaard sier at Kirkens Nødhjelp ikke tar noen sjanser. Hun viser til at samarbeidspartneren, Det Lutherske Verdensforbund, har jobbet på stedet under hele konflikten.

— Vi har ingen garanti for at det blir rolig. Slike oppdrag er aldri ufarlig. Men blir det farlig, så gjør vi ikke jobben. Vi har en sikkerhetsplan, sier Nygaard.

Nye kamper i går

USA har lenge krevd at opprørerne må oppgi kontrollen over havnen i Monrovia for å tillate at utsultede innbyggere i byen skal få tilført forsyninger av nødhjelp og medisiner.

En amerikansk delegasjon tok seg i går inn i de opprørskontrollerte områdene for å forhandle med LURD, og samme kveld ble det klart at fredsbevarende styrker vil bli utplassert i havnen innen i morgen, bekrefter USAs ambassadør i Liberia, John Blaney.

I går brøt det ut nye kamper mellom opprørsstyrker og regjeringssoldater ved flyplassen i Monrovia. Opprørsgruppen Model og regjeringen beskylder hverandre for å ha startet kampene.

SKAFFE VANN: Jan Haug skal hjelpe til med å skaffe drikkevann i Liberias hovedstad.<br/> ARKIVFOTO