USA har fått massiv kritikk fra europeiske stormakter etter at landet denne uken kunngjorde at land som var motstandere av krigen i Irak blir utelukket fra kampen om de lukrative gjenoppbyggingskontraktene.

— Det gir liten mening å diskutere individuelt hvem som kan og hvem som ikke kan bidra økonomisk til gjenoppbyggingen. Folkeretten må gjelde, sa Schröder, og gjentok at det ikke er noen vits i å henge seg opp i fortiden i dette spørsmålet.

FNs generalsekretær Kofi Annan forsterket torsdag sin kritikk av det amerikanske utspillet på den felles pressekonferansen med Schröder etter samtaler mellom de to i Berlin.

— Denne beslutningen er uheldig, sa Annan, som ba USA revurdere avgjørelsen om å utelukke krigsmotstandere fra kampen om gjenoppbyggingskontrakter.

Torsdag ble det også klart at USAs tidligere utenriksminister James Baker, som nylig ble utpekt til å ta seg av problemene med Iraks astronomiske gjeld, setter kursen mot Europa mandag. Baker skal ha samtaler om gjeldsettergivelse med ledere i Frankrike, Tyskland, Italia, Russland og Storbritannia.

— Vi deler alle det samme målet om å hjelpe det irakiske folk med å bygge en bedre og lysere fremtid og de burde ikke være belemret med gjelden fra et brutalt regime, sier Scott McClellan, talsmann for Det hvite hus.