• Menn er henrettet og kastet ut gjennom vinduet. Og det må være mange flere enn 350 gisler igjen inne på skolen, sier flere av skolens naboer til BT.

LUDMILA KNAPSTAD

Silima Komaeva (50) bor sammen med broren Alfred bare 500 meter fra skolen i Beslan der gisseltakere ifølge offisielle tall holder ca. 350 barn og voksne som gisler.

— Vi har hørt at flere mannlige gisler er blitt skutt og kastet ut på baksiden av skolebygningen, sier Silima i et telefonintervju med Bergens Tidende torsdag ettermiddag. Og hun er sikker på at det må være mange flere gisler enn det de sier på fjernsynsnyhetene.

— Regn bare etter: Tretten klasser med 20-30 elever i hver. Over 100 lærere. Der var foreldre, søsken, besteforeldre og andre familiemedlemmer, gjester og pressefolk. Min bror og jeg er sammen med naboer kommet til at det kanskje er så mange som 800 gisler inne i skolebygningene, sier Silima. Hun har selv en niese og en nabo og hennes datter blant gislene.

Blodig lekse

— Hva med henrettelsene?

— Det var en av lærerne som fortalte dette. Han fikk ordrer om å kaste likene av de henrettete mennene ut fra andre etasje. Han klarte å rømme fra bygningen og har fortalt at han har kastet ut femten døde menn.

Silima forteller at det ikke er noen som har sett likene:

— Det er ikke mulig å bevege seg der. Terroristene har snikskytter på taket av skolen, og de skyter på alt som beveger seg

Angrepet på skolen kom som lyn fra klar himmel, uten forvarsel.

— Her hjemme hørte vi skuddene. Men vi trodde det var fyrverkeri på denne skolefestdagen, sier Silima.

— Det som skulle være en festdag, ble et mareritt. Terroristene slo til da de første klassene var på vei inn til den første leksetimen. Den kalles Fredsleksen. Det er blitt en blodig lekse, sier Silima.

Mens BT snakker med Silima kommer de første fjernsynsbildene av mødre med små barn:

— Barn uten klær. Det må være fordi det er så varmt her akkurat nå. Over 30 grader, sier Silima.

Hun bestemmer seg for å gå ut for å slutte seg til de mange tusen som oppholder seg i området rundt skolen i en åndeløs spenning på hva som skjer videre:

— Kanskje skal jeg lage meg et hvitt flagg og gå frem til terroristene for å få dem til å gi opp. Jeg må jo hjelpe til, sier den legeutdannete Silima som har arbeidet på fabrikk de siste årene.

På bristepunktet

Atmosfæren i Beslan er spent til bristepunktet. Og folk er begynt å bli desperate av uvissheten.

— Fortell noe til folk, ikke ti stille! Ellers skal hele byen gå inn og være gisler i stedet for barna. Hele byen! - skriker en eldre mann, som har tatt oppstilling utenfor skolen, til politiet.

Komsomoljskaja Pravda skriver at absolutt hele byen er rammet av tragedien. Nesten hver familien har noen som befinner seg inne på skolen. Det er sjelden i Kaukasus at man kan se menn som gråter, men i sentrum av Beslan er det mange som viser gråter åpenlyst.

Den desperate stemningen bekreftes overfor Bergens Tidende på telefonen av redaktør Olga Vysjlova i den største nord-ossetiske avisen. Hun var onsdag og natt til torsdag sammen med pårørende av gislene.

— Det er en veldig engstelig atmosfære der. Folk sitter i gatene rundt sentrum. Det som skjedde er fryktelig, umenneskelig.

Til sammen er det syv skoler i byen og et skoleinternat. Skole nr. 1 er hundre år gammel og har alltid vært eliteskolen for barn av de mektigste i byen.

Lokket med sjokolade

Flere øyenvitner til selve starten på dramaet ble i går intervjuet av media. Roza Dudieva gikk til skolen sammen med sitt barnebarn Milana, som skulle begynne i første klasse på Skole nr.1.

— Etter festlige taler gikk Milana sammen med min datter og hennes minste barn og alle andre inn på skolen, mens jeg ble igjen på skolegården for å snakke med lærerne, forteller Roza Dudieva til den russiske avisen Kommersant - Da kjørte det en lastebil med maskerte menn i kamuflasjedrakter inn på skolegården. De som sto nærmest inngangen, ble tvunget inn, mens jeg og andre gjemte oss ved et lite gjerde. Vi kikket ut derfra for å vite hva som skjedde med barna våre, men våget ikke gå nærmere. Terroristene så oss og ropte på russisk: «Russere, russere, kom hit, vær ikke redde!» En av dem prøvde å lokke elever til seg med en sjokolade.

Rundt skolen sto i går også mange sivile menn kledd i svarte klær og bevæpnet med jaktgeværer.

— Vi er kommet hit fordi myndighetene har ikke nok midler til å redde våre barn, sa en av de frivillige fedrene som er klar til å kjempe mot terroristene.

— Jeg har søsteren min Roza inne på skolen, forteller Zinaida Tedzoeva. - Jeg har ikke fått tak i henne på mobiltelefonen på mange timer. Barna som rømte fra skolen, sa at alle telefoner ble tatt fra dem, Men jeg håper likevel at hun svarer en gang.

EN AV DE HELDIGE: Et løslatt barn får sitte i bilen til tidligere president i Ingusjetia, Ruslan Aushev (t.v.). Mange av de løslatte barna kom ut fra skolen uten klær, trolig fordi det så varmt både inne i skolebygningen siden temperaturen på utsiden i går krøp over 30 varmegrader.<p/> FOTO: REUTERS