Tidligere i dag kom det frem at Laurent Gbagbo, som lenge har klamret seg til makten i Elfenbenskysten, var i ferd med å overgi seg. Det hevdet en av rådgiverne til hans rival. Imens raste kampene i Abidjan.

En nær rådgiver til Alassane Ouattara, som internasjonalt er regnet som den legitime vinneren av presidentvalget i Elfenbenskysten i november, sa at Gbagbo var i ferd med å gi opp kampen.

— Jeg tror Laurent Gbagbo er i live. Jeg har erfart at han er i ferd med å forhandle om sin overgivelse, sier Ally Coulibaly, som er utnevnt til ambassadør i Frankrike av Ouattara.

— Abidjan er en ryktebørs, og jeg ønsker ikke å bidra til desinformasjon. Men det jeg har hørt, er at siden i går har Gbagbo forsøkt å forhandle. Det er ikke for seint, sa Coulibaly til fransk radio tirsdag.

Det er imidlertid uklart hvem det er Gbagbo forsøker å forhandle med, eller om en mekler er involvert, og representanter for Gbagbos styrker hevdet tirsdag formiddag at de fortsatt har kontroll med presidentpalasset.

sy571d9d.jpg
STAFF/Reuters

Nye angrep

Styrker som er lojale overfor Gbagbos politiske motstander Ouattara, gikk tirsdag til nye angrep på presidentpalasset i Elfenbenskysten største by, der Gbagbo skal ha forskanset seg.

Det er også hørt skudd og eksplosjoner fra parlamentsbygningen og forretningsstrøket i Abidjan. Kampene skal være de hardeste siden Ouattaras styrker gikk inn i byen for fem dager siden.

Langvarig maskingeværild og granatskudd fra tunge våpen kunne høres allerede før daggry.

Også kamphelikoptre fra FN og Frankrike har deltatt i angrepene mot presidentpalasset, samt mot militærleirene der Gbagbos styrker holder til. Det er Gbagbo-styrkenes tunge våpen som skal ha blitt beskutt. Ifølge FN er hensikten med angrepene å beskytte sivilbefolkningen.

En viktig base for Gbagbos elitestyrke Republikkgarden skal stå i brann.

Minst 1.500 mennesker skal være drept i kampene i Elfenbenskysten, men tallet fryktes å være langt høyere.

— 48 timer

Øverstkommanderende for Ouattaras styrker i Abidjan, Issiaka «Wattao» Ouattara, sier til Reuters at han hadde med seg 4.000 soldater inn i Abidjan i tillegg til 5.000 som allerede var der fra før.

Ifølge kommandanten er angrepet nå det avgjørende og siste angrepet mot Gbagbos styre, og det ville ta Ouattaras styrker 48 timer å ta kontroll over Abidjan og nedkjempe Gbagbos gjenværende styrker.

Soldatene kom i en lang kolonne kjøretøyer påmontert maskingevær og soldater med kalasjnikovgeværer og skulderholdte granatkastere.

Bare tidsspørsmål

Kvame Karikari, professor i journalistikk ved presse- og ytringsfrihetsorganisasjonen West Africa Media Foundation, sier til det danske nyhetsbyrået Ritzau at det bare er et spørsmål om tid før Gbagbo gir opp eller faller.

— Nesten hele den 15.000 mann store hæren har vendt seg mot Gbagbo, og dermed har han reelt ingen hær å kjempe med, sier Karikari, som for tiden besøker Danmark.

Han tror Gbagbo enten vil flytte til et annet land eller forsøke å inngå en avtale med Ouattara om maktdeling.