Muammar Gaddafis systemer for kommando over og kontroll med Libyas militære styrker er ødelagt, hevder en talsmann for den vestlige koalisjonen. Men angrepene vil fortsette, sier han.

Natt til mandag angrep koalisjonens fly en bygning i den libyske hovedstaden Tripoli, bare rundt 50 meter fra teltet der Gaddafi vanligvis tar imot gjester. Røyk steg til værs fra den libyske lederens bolig og en militærforlegning ved Bab el-Aziziya sør for byen.

— Koalisjonen går aktivt til verks for å iverksette resolusjon nummer 1973 fra FNs sikkerhetsråd. I tråd med dette oppdraget fortsetter vi å slå til mot mål som utgjør en direkte trussel mot det libyske folket og håndhevingen av flyforbudssonen, sa talsmannen.

Les også: - Nå kan vi rykke frem igjen

Angrep lørdag kveld

Amerikanske militære ledere advarer mot å la operasjonene utvikle seg slik at hele innsatsen kommer ut av kontroll – det som på fagspråket kalles «mission creep». De fraråder spesielt et forsøk på å ramme Gaddafi personlig.

USAs forsvarsminister Robert Gates mener det er uklokt å sette seg mål som det kan vise seg vanskelig å oppnå. Ifølge nyhetsbyrået DPA, har en amerikansk militærtalsmann sagt at han er villig til å garantere at Gaddafis person ikke står på noen angrepsliste. Det er ikke offentlig kjent hvor den libyske lederen oppholder seg.

Før helgen trådte FNs innføring av en flyforbudssone over Libya i kraft, og lørdag kveld innledet franske, britiske og amerikanske stridskrefter den militære aksjonen mot landet.

Seks norske F-16-fly setter mandag kursen mot Middelhavet for å slutte seg til aksjonen.

Vi slår til mot mål som utgjør en direkte trussel mot det libyske folket.

Talsmann for FN-styrkene

Frykter sivile tap

Men britiske kampfly avbrøt natt til mandag et planlagt angrep mot libyske systemer for luftforsvar, av frykt for å ramme sivile.

— Flygerne var på vei mot målet da de bestemte seg for ikke å avfyre våpen fordi det var sivile i området, sa den britiske offiseren John Lorimer.

Gaddafis panserstyrker skal ha blitt ødelagt av franske kampfly mens de var underveis til de libyske opprørernes høyborg i Benghazi, rundt 800 kilometer øst for Tripoli. Den libyske lederen oppfordrer nå sine tilhengere til å marsjere mot Benghazi.

Gaddafi vil få i stand det han kaller en grønn marsj mot byen av ubevæpnede politikere og andre sivile, som skal bære med seg olivengrener - et tradisjonelt symbol på fred. Grønt er Libyas offisielle nasjonalfarge.

Les også: - Vi er forberedt på at norske liv kan gå tapt

Én stemme

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordrer Den arabiske liga til å stå sammen med resten av verdenssamfunnet i holdningen til Libya.

— Det er viktig at verden snakker med én stemme for å sette Sikkerhetsrådets beslutning ut i livet, framholdt Ban mandag.

I et møte med pressefolk i Kairo sa generalsekretæren at «sterke og avgjørende» tiltak mot Gaddafi bare var mulige fordi Den arabiske liga 12. mars ga sin støtte til innføring av flyforbudssonen. Ligaens generalsekretær Amr Moussa deltok på møtet sammen med Ban.

Moussa sa at han respekterer FN-resolusjonen som godkjenner militære aksjoner mot Libya. Tidligere hadde han kommet med uttalelser som kunne tolkes som kritikk av de vestlige landenes angrep mot landet.

**Les også:

Den arabiske liga støtter Libya-angrep**

SPLITTET FOLK: En opprører retter geværet mot en person han tror kan være en av Muammar Gaddafis tilhengere på hovedveien mellom Benghazi og Ajdabiyah. FOTO: Reuters/Scanpix