— Det vi ser i dag, er ikke til å tro. Fly og helikoptre bomber vilkårlig det ene området etter det andre. Det er mange, mange døde, sa øyenvitnet Adel Mohamed Saleh til Al Jazeera mandag kveld.

— Folket vårt dør. Det er den brente jords taktikk. De bomber hvert 20. minutt, fremholder Saleh, som kaller seg politisk aktivist.

Ingen uavhengige kilder har bekreftet opplysningene. Dersom det faktisk er rettet luftangrep mot demonstrantene i Tripoli, kan det være et tegn på at Gaddafis tid er over, mener analytikeren Julien Barnes-Dacey ved Control Risks i London.

— Det ser virkelig ut til å være avsluttende, desperate handlinger. Dersom du bomber din egen hovedstad, er det vanskelige å se hvordan du kan overleve, sier Barnes-Dacey.

— Men jeg tror Gaddafi kommer til å kjempe.

— Minst 160 drept

Minst 160 mennesker er drept i sammenstøtene i Libyas hovedstad Tripoli, melder TV-stasjonen Al Arabiya.

TV-stasjonen siterer øyenvitner, og tallet er ikke bekreftet fra andre kilder.

Hvor mange av disse som ble drept tidligere på dagen, og hvor mange som er drept i luftangrepene mot demonstrantene mandag kveld, er ikke kjent.

Flere menneskerettighetsorganisasjoner sier flere hundre personer er drept under urolighetene i Libya de siste dagene.

- Overtar byer

Minst 61 mennesker ble drept i sammenstøt i hovedstaden mandag, melder Al Jazeera. Ifølge TV-stasjonen Al Arabiya er tallet 160. Innbyggerne hamstrer nå forsyninger i påvente av nye sammenstøt.

Samtidig er byer som Benghazi og Sirte overtatt av demonstranter etter at flere av Gaddafis hæravdelinger har byttet side, melder organisasjonen Internasjonal føderasjon for menneskeretter (FIDH).

Øyenvitner forteller at politiet har flyktet fra byen al-Zawiya, og at det råder kaos. Demonstrasjoner brøt mandag også ut i oljebyen Ras Lanuf.

Det finnes lite uavhengig informasjon om uroen i Libya, og noen øyenvitner avviser at Sirte er under demonstrantenes kontroll. Men utviklingstrekk de siste dagene tyder uansett på at presset mot maktapparatet øker betraktelig.

Avhoppere

Det kommer blant annet stadig nye rapporter om avhoppere til den libyske opposisjonen, ifølge BBC.

— Nesten samtlige mer framtredende klanledere ser ut til å ha sluttet seg til opposisjonen, i likhet med viktige religiøse ledere og flere libyske ambassadører. Den østlige delen av landet er nesten fullstendig utenfor rekkevidde for regjeringen, forteller BBCs Kairo-korrespondent Jon Leyne.

Libyas justisminister Mustafa Mohamed Abud al Jelei er blant dem som går av i protest mot at «myndighetene har brukt vold mot demonstranter», ifølge den privateide avisen Quryna.

BBC melder videre at den libyske utsendingen til Den arabiske liga er blant diplomater som sier de «blir med i revolusjonen».

— Gaddafis grep om makten ser ut til å svekkes for hver time som går, mener Leyne.

Religiøst press

Også religiøse ledere øver press mot regimet. En koalisjon av muslimske ledere gjorde det mandag klart at den anser det som muslimers plikt å gjøre opprør mot den libyske ledelsen.

Ifølge menneskerettsgruppen Human Rights Watch har over 230 mennesker blitt drept i Libya siden torsdag. Ifølge FIDH har mellom 300 og 400 mennesker mistet livet i urolighetene.

Forskningslederen Shadi Hamid ved Brookings Doha Centre i Qatar peker på at et kompromiss ikke er mulig i Libya på samme måte som i Egypt og Tunisia.

— Libya er den mest sannsynlige kandidaten for borgerkrig ettersom myndighetene har mistet kontrollen over deler av territoriet, sier han.

Fraråder reiser

Det norske utenriksdepartementet fulgte mandag Sverige og Danmark og fraråder alle reiser til Libya og opphold i landet.

Europeiske ledere ser med stor bekymring på situasjonen, og EUs utenriksministre fordømmer volden mot de regimekritiske demonstrantene.

Flere europeiske selskaper trekker ut sine ansatte. Uroen har fått innvirkning på både oljepris og børser, og Milano-børsen falt med over 3 prosent mandag.

Uforsonlig

Muammar Gaddafis sønn Saif talte til det libyske folket natt til mandag, men talen bidro ikke til å roe stemningen.

Saif Gaddafi truer med at oppstanden kan utvikle seg til borgerkrig med tusener av drepte. Samtidig lover han reformer og lønnsøkning i et forsøk på å få krisen under kontroll.

Det er spekulasjoner om hvor sterkt Gaddafi-familien står, men mange eksperter viser til en historie med ekstrem maktbruk. Rundt 1000 fanger ble drept i et fangeopprør i 1996, og familien har antydet at den vil kjempe også nå.

— Vi vil ta til våpen og kjempe til siste mann, advarte Saif Gaddafi i talen, som ifølge nyhetsbyrået AFP avslørte en grad av desperasjon i regimet.

REUTERS TV