Paris/Brussel: Stinne togperronger og nedbrente skoler. Frankrike er igjen lammet av landsomfattende pensjonsprotester.

— Det begynner å bli en sur stemning nå. Folk begynner å bli lei, forteller sekretær Hanne André-Danielsen ved den norske ambassaden i Paris til NTB.

Hun er en av hundretusenvis som måtte ta omvei til jobben tirsdag på grunn av de omfattende streikene.

— Jeg er litt usikker på hvor stor oppslutning streiken har nå. Jeg føler at oppslutningen begynner å dale. Dette blir slitsomt for alle, sier André-Danielsen, som har bodd i Paris det meste av de siste 18 årene.

Vedtas onsdag

Flyplassansatte, bussjåfører og lokførere, lærere, postansatte og lastebilsjåfører demonstrerte tirsdag sammen med ansatte på Frankrikes oljeraffinerier og andre.

Det er den sjette dagen med nasjonale streiker i protest mot president Nicholas Sarkozys omstridte pensjonsreform siden tidlig i september. Rundt en halv million mennesker deltok i demonstrasjonene tirsdag.

Den upopulære pensjonsreformen skal vedtas i senatet onsdag. Reformen en regnes som den viktigste testen for Nicolas Sarkozy så langt i presidentperioden.

På en plattform på jernbanestasjonen Gare du Nord i Paris stimlet togpassasjerer sammen i påvente av tog som ikke kom tirsdag. Ifølge det franske jernbaneselskapet SNCF er om lag halvparten av alle tog innstilt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Laurent Cipriani

TÅREGASS mot de streikende. Det er dagligdags i dagens Frankrike.

— Varemerke

President Sarkozy har understreket at han ikke kommer til å gi etter for press. André-Danielsen tror det nå har gått opp for demonstrantene at pensjonsreformen kommer til å gå igjennom.

— Men nå gjør de det som franskmenn pleier å gjøre, nemlig å streike. Franskmenn har jo helt siden revolusjonen alltid tatt til gatene. Det er blitt deres varemerke at de viser sin misnøye på denne måten. Da føler de at de blir hørt, sier hun til NTB.

Sammenstøt

  • I et demokrati kan alle gi uttrykk for det de mener, men man må gjøre det uten vold eller voldelig fremferd, sa Sarkozy tirsdag.

I morgentimene satte ukjente gjerningsmenn fyr på en skole i byen Le Mans etter at elever hadde gjennomført en demonstrasjon utenfor skolebygningen.

I Nanterre, en forstad til Paris, støtte elever ved en ungdomsskole nok en gang sammen med politiet utenfor skolen. Også i Lyon var det sammenstøt mellom ungdom og politi.

Og rundt 300 elever barrikaderte seg på Place de la Republique og Bastille-plassen i Paris tirsdag.

Drivstoffmangel

Store deler av flytrafikken i Frankrike er innstilt som følge av streikene. Ifølge den sivile luftfartsmyndigheten DGAC ville halvparten av alle fly med avgang fra Orly-flyplassen i Paris bli stående på bakken tirsdag. Det samme gjaldt rundt ett av tre fly fra andre flyplasser.

I tillegg øker frykten for en alvorlig drivstoffmangel, og Sarkozy lovet tirsdag å ta grep for sikre forsyningene.

Rundt 2500 bensinstasjoner er nå tomme for bensin.