Israels visestatsminister Elie Yishai sa mandag at han gjennomførte «dyptgående samtaler med lederne av det jødiske samfunn i Frankrike og oppfordret dem til pakke sammen og emigrere til Israel».

Le Pen, som møter president Jacques Chirac i andre valgrunde 5. mai, sa i 1987 at nazistenes massedrap på jødene er en «historisk detalj». 73-åringen har siden dempet tonen i sin retorikk, men fremmedfiendtlighet er fortsatt nøkkelen til Le Pens suksess.

Le Pens brakvalg har sjokkert europeisk venstreside. Men også høyresiden uttrykker bekymring over at den innvandringsfiendtlige og EU-skeptiske Le Pen har slik oppslutning.

Misliker sammenligning

Pim Fortuyns innvandringsfiendtlige parti i Nederland, som ligger an til å gjøre et kjempevalg neste måned, distanserer seg fra Le Pen.

— Sammenligningen mellom oss og Le Pen er svært sårende. Vi oppfatter ham som svært langt ute på høyresiden, sa Fortuyns talsmann.

Det nye Lov og orden-partiet i Tyskland, som skal kjempe om velgernes gunst i september, er også lite begeistret for sammenligningen

— Jeg har ingenting til felles med Le Pen. Jeg vil ikke ha noe med ham å gjøre, sa Ulrich Marseille, partilederen i Sachsen.

Også Berlusconis høyre-regjering i Italia er negativ. Minister Maurizio Gasparri, medlem av Nasjonalalliansen med sine røtter i fascistpartiet MSI, sa han ville ha stemt på Chirac, ikke Le Pen i neste runde.

— Le Pen samlet mange proteststemmer, men er intet alternativ. Forklaringen på dette valget er venstresidens kollaps, sa Gasparri.

(NTB)

VIDERE: Høyreekstreme Jean-Marie le Pen jubler etter at han i går gikk videre til andre valgomgang.
FOTO: SCANPIX