• Hilde Frafjord Johnson bør sammen med George W. Bush og Colin Powell ligge godt an til å få Nobels fredspris. Norge og den norske utviklingsministeren gjorde en meget god jobb i forbindelse med fredsprosessen i Sudan.

OLE MORTEN ORSET

Washington, DC

Det sier lederen for menneskerettighetslobbyen i den amerikanske kongressen, demokraten Frank R. Wolf (bildet), til BT.

Kongressmann Wolf er en av tungvekterne i kongressen i menneskerettighetsspørsmål. Det var i forbindelse med utdelingen av Raftoprisen i Washington i januar Wolf først lanserte utviklingsminister Frafjord Johnson som mulig fredspriskandidat sammen med den nylig avgåtte amerikanske utenriksministeren, Colin Powell.

«Verdige kandidater»

Wolf var selv til stede da fredsavtalen for Sudan ble undertegnet i Nairobi. Han har besøkt Sudan flere ganger som medlem av den amerikanske kongressen, første gang i 1989 sammen med Norsk Folkehjelp.

— Dette er et historisk øyeblikk for Sudans befolkning. Signeringen av denne avtalen har gjort slutt på den krigen i Afrikas som har vart lengste, en brutal borgerkrig som har vart i over 21 år og som har krevd mer enn 2 millioner menneskeliv og lammet det meste av landet, sier Wolf.

En stor del av æren for at fredsavtalen er et faktum gir demokraten Wolf til den republikanske administrasjonen i Det hvite hus, godt hjulpet av blant annet den norske regjeringen.

På en pressekonferanse i kongressen 11. januar lanserte Wolf derfor Powell og Bush som verdige kandidater til fredsprisen. I samme åndedrag roste han også Norge for innsatsen i Sudan:

I særstilling

Lederen av menneskerettighetslobbyen mener Powell og Frafjord Johnson står i en særstilling når det gjelder fredsprosessen i Sudan.

— Når det gjelder nord-sør avtalen i Sudan, har utviklingsminister Frafjord Johnson sammen med utenriksminister Powell gjort mer for avtalen enn noen annen - de burde vel egentlig vært nominert til Nobels fredspris, sa Wolf i forbindelse med utdelingen av Raftoprisen.

Kongressmann Wolf er ikke ukjent med nomineringer til fredsprisen. I 1996 var han i Oslo i forbindelse med utdelingen av fredsprisen til biskop Belo. Da kongressmann Tony Hall foreslo å nominere biskopen fra Øst-Timor til Nobels fredspris, var Wolf blant de kongressmedlemmene som stilte seg bak med støtte.

Avventer Darfur-løsning

Wolf sier til Bergens Tidende at han foreløpig ikke har noen planer om å nominere Bush, Powell og Frafjord Johnson som kandidater til fredsprisen:

— De har fortjent fredsprisen, men før de kan foreslås må vi ha en løsning på problemene i Darfur og få en slutt på folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, sier Wolf.

Kongressmann Wolf har ved en rekke anledninger, også etter at fredsavtalen var et faktum, påpekt at konflikten i Darfur fortsatt er et uløst problem. Blant annet etterlyser han et enda sterkere engasjement fra FN og det internasjonale samfunnet:

Wolf henviser til den ferske FN-rapporten om overgrepene i Sudan og krever at noe blir gjort for å stanse overgrepene. - Nå som omfanget av forbrytelsene er avslørt, er det på tide at FN og det internasjonale samfunnet svarer på en måte som er meningsfull. FN feilet i Rwanda. FN feilet i Sarajevo. FN i Srebrenica. Jeg ber for at FN til slutt ikke feiler i Darfur også.

ROSER SUDAN-INNSATSEN: Den amerikanske kongressmannen Frank R. Wolf mener Norges bistandsminister Hilde Frafjord Johnson bør få Nobels fredspris for sin innsats for fred i Sudan, sammen med bl.a. tidligere utenriksminister Colin Powell.<br/> ARKIVFOTO: SAYYID AZIM, AP