• Jeg sier ikke meningen min, sier norskamerikaneren Eirik Duerr. 56-åringen har latt seg overtale til et møte med BT.

Han tar imot oss på en benk ved Fløibanen. Der sitter den hvithårede mannen med den gule jakken og klapper på dachsen Madam Pelle. Duerr er lite lysten på at vi ringer til fotografen vår for et bilde.

Han har bodd 50 år i Statene, i Alabama og på Hawaii. Nå bor han på sjette året i Bergen. Driver eget datafirma i morens gamle hus i Skanselien.

— Jeg vil ikke si meningen min, gjentar han. Statsminister Bondevik og utenriksminister Petersen gjør en utmerket jobb i en vanskelig situasjon, mener han.

Han synes ikke det er ubehagelig å være amerikaner i Norge nå.

— Folk oppfører seg korrekt. Jeg tror ikke dette vil skade forholdet mellom landene.

Duerr har fått med seg protestene mot Krig, mot Bush, mot USA.

— Det er de samme protestene over alt, også i USA. Det er lett å kritisere, men det er altfor lettvint å kritisere uten å komme med alternativer, poengterer han.

Eirik er forsiktig med det, med å kritisere. Kritisere Norge. Men norske aviser vil han ikke lese. Bortsett fra Aftenposten.

— Dersom Norge ikke slutter seg til en krig mot Irak, så kan jeg forstå, selv om jeg ikke er enig. Men heller ikke jeg vil at USA går alene, at FN er med. Men aller mest håper jeg generalene i Irak styrter Saddam.

Eirik Duerr følger med i amerikanske medier. Leser på internett. Er overbevist om at en krig mot Irak er en krig mot terror, og at Saddam Hussein bærer terrorens ansikt.

— Om det handler om olje? Nei, nei, bare tull.

Duerr er klar på én ting:

— Jeg tror ikke Europa forstår hva 11. september var for amerikanere, hvordan det har gått inn på og påvirket amerikanerne. Vi vet at det kommer til å skje noe igjen, noe som kanskje er enda verre.