• 16.44: Selskapet som driver det jordskjelvrammede atomkraftverket Fukushima i Japan vurderer å ta i bruk helikoptre for å få helt sjøvann ned i en av reaktorene.
  • 16.00: Det internasjonale atomenergibyrået IAEA bekrefter at forseglingen kan ha blitt brutt.
  • 15.00: Et etterskjelv med en beregnet styrke på 6,0 rammet Tokyo like før klokken 15.00 norsk tid. Bygninger skal ha svaiet i hovedstaden. Landet har vært rystet av en rekke etterskjelv de siste fire dagene, men dette var ett av de kraftigste. I denne spilleren kan du følge japansk nyhetssending direkte! (saken begynner under)

Det franske atomsikkerhetsbyrået ASN sendte tidligere tirsdag ut meldinger om at forseglingen rundt reaktor 2 ved Fukushima-kraftverket var brutt, men Japans atomsikkerhetsmyndighet har så langt avvist påstanden.

Nå bekrefter også det internasjonale atomenergibyrået IAEA at forseglingen kan ha blitt brutt. Inneslutningene rundt reaktorene 1 og 3 ved kraftverket skal imidlertid være intakte, til tross for eksplosjoner også i disse reaktorene.

— Hvis dette stemmer, er det ille, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona til NTB i en kommentar.

IAEA melder også at det er innført en flyforbudssone på 30 kilometer rundt kraftverket.

Forseglingen er laget av armert betong og omslutter stålkonstruksjonen som huser atomreaktoren. Den er laget for å holde radioaktive gasser og støv innestengt.

Den japanske marinen melder at militært personell som deltar i redningsaksjonene har testet positivt for lave nivået av radioaktivitet, men at redningsarbeidet vil fortsette.

Helikopter til nedkjøling

Selskapet som driver det jordskjelvrammede atomkraftverket Fukushima i Japan, vurderer å ta i bruk helikoptre for å få helt sjøvann ned i en av reaktorene.

En eksplosjon har laget to hull i kapselen rundt reaktor 4, og gjennom disse kan kjølebassenget rundt brenselstavene i reaktoren nås fra lufta, melder den japanske energigiganten Tokyo Electric Power Co., som eier Fukushima— kraftverket

Nivå seks

Alvorlighetsgraden på ulykken ved det japanske kjernekraftverket er steget til seks av sju nivåer, ifølge ASNs opplysninger.

— Hendelsen har fått en helt annen dimensjon sammenlignet med i går. Det er klart at vi er på nivå seks, sa leder Andre-Claude Lacoste i ASN tirsdag.

Skalaen som graderer alvorlighetsgraden i atomulykker, går fra null til sju. Tsjernobyl-katastrofen blir vurdert som nivå sju.

Det er dette man har håpet at Japan skulle unngå

Atomfysiker Nils Bøhmer

Fastholder nivå fire

Japanske myndigheter mener ulykken er på nivå fire.

— Det er ingen diskusjon her om å oppgradere ulykken på Fukushima-verket på den internasjonale ulykkesskalaen, sier en talsmann for Det japanske atom- og industrisikkerhetsbyrået til nyhetsbyrået AFP.

Myndighetene har meldt om skader på forseglingen, men har ikke sagt om det skyldes eksplosjoner, og har heller ikke opplyst om omfanget.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA meldte at de registrerte strålingsverdiene hadde falt kraftig fra natt til tirsdag til tirsdag morgen. Klokken 01.00 norsk tid målte man en strålingsverdi ved porten til kraftverket på 11,9 millisieverts per time, men klokken 7 var den sunket til 0,6 millisievierts.

Håpet å unngå

  • Det er dette man har håpet at Japan skulle unngå, sier Bøhmer om den franske meldingen.

— Det betyr en stor risiko for utslipp av radioaktive gasser og partikler.

Bellonas atomfysiker påpeker at også evakueringssituasjonen kan bli endret dersom de franske opplysningene er riktige.

Han synes ellers at det er merkelig at meldingen om at forseglingen er brutt, kommer fra franske atomsikkerhetsmyndigheter.

— Vanligvis skulle dette ha kommet fra IAEA eller japanske myndigheter, sier han.

Strålekonsekvensene kan bli enorme menneskers helse i Japan, dersom rekatorene i Fukushima ikke kjøles ned.
KYODO

Strålingsnivået høyt i Tokyo

Strålingsnivået i den japanske hovedstaden Tokyo er ti ganger høyere enn normalt, men utgjør ingen fare for menneskers helse, ifølge byens myndigheter.

Det er frykt for farlig stråling som følge av jordskjelvets ødeleggelser på kjernekraftverket i Fukushima i Japan.

Fire dager etter skjelvet var strålingsnivået i hovedstaden ti ganger høyere enn normalt, opplyste myndighetene i Tokyo-

Vurderer «stresstester»

EU-kommisjonen vil ha sikkerhetstester av samtlige atomkraftverk i Unionen.

Kommisjonen mener EU bør vurdere å gjennomføre såkalte stresstester av alle atomkraftverk for å sjekke om sikkerhetstiltakene er gode nok.

— Dette er en idé som bør vurderes og debatteres, sier Kommisjonens energitalskvinne Marlene Holzner.

Testene var også tema på det ekstraordinære møtet om atomsikkerhet i Brussel tirsdag, der alle de 27 energiministrene deltok.

Saken oppdateres