• Noen av studentene har sett grusomme ting, og er fortvilet over ondskapen de har møtt, sier sjømannsprest Stein Vangen til Bergens Tidende.

Sjømannspresten legger ikke skjul på at redselsfulle scener som studentene beskriver, har gjort sterkest inntrykk.

— Noen var på naborestauranten. Jeg føler det usmakelig å beskrive hva de har sett. Med eksplosjoner, ekstrem varme og branner, har enkelte opplevd forferdelige scener med egne øyne. Dette er vonde opplevelser som trenger å bearbeides, sier sjømannsprest Stein Vangen.

Den norske sjømannspresten stasjonert i Singapore kom ved 12-tiden i går norsk tid med fly til Bali. Han møtte umiddelbart norske studenter ved Bali Studiesenter, som huser 121 ungdommer.

Redsel og trygghet

I natt norsk tid skulle de norske studentene igjen samles, for å få mer praktisk informasjon og krisehjelp fra ambassadepersonell og prest. Vangen møtte norske studenter både i grupper og enkeltvis fra klokken 17 til 22.30 lokal tid i går, og sier studentene opplever situasjonen ulikt.

— Noen er naturligvis veldig redde, andre er mer trygge på seg selv og situasjonen. Noen vil være på stedet og bearbeide tilværelsen sammen med medstudenter, andre vil hjem og føle tryggheten i Norge. Dette er alt svært naturlig. Jeg vil ikke dramatisere situasjonen her nede.

Sjømannspresten sier stemningen i det norske miljøet også er preget av gleden over at ingen nordmenn døde.

- Fortvilende ondskap

— De har opplevd at diskoteket og stamstedet er sprengt i stykker. Normalt ville mange av de norske vært der. Studentene føler glede over å være i live, men er samtidig fortvilet over ondskapen de har møtt.

Han sier stemningen på Bali Studiesenter i går var preget av ro og stillhet. Studentene snakket lavmælt sammen og var flinke til å ta vare å hverandre.

Vangen skulle i natt norsk tid besøke de tre norske studentene som fortsatt ligger på sykehus, og senere besøke de ca. 50 norske studentene på det andre norske studiesenteret, ANCEP.

— Jeg har fått noen navner på personer jeg spesielt skal følge opp. Generelt vil vi være på vakt overfor dem som har opplevd de mest traumatiske tingene.

Den norske studentpresten Knut Inge Bergem, stasjonert i Australia, er på ventet til Bali i løpet av dagen.