KJERSTI MJØR

— Alle i klassen synes det er helt forferdelig at noen kan gjøre sånt mot barn, sier 11-åringene Maria Njølstad Vonen og Anders Haugsmyr Arntzen.

Klasse 6B på Haukeland skole har fulgt gisseldramaet på skolen i Nord-Ossetia fra dag til dag. Forklaringen er at elevene deltar i et avisprosjekt, og derfor har lest Bergens Tidende daglig denne uken.

— Nesten litt uflaks at vi har «Avis i skolen» akkurat nå, siden det skjer så mye grusomt, synes Maria.

BT besøker klassen fredag formiddag, før flere gisler kommer løpende ut fra Skole nr. 1 i Nord-Ossetia, før skoletaket i gymsalen raser sammen og før russiske soldater tar seg inn i bygningen.

På pulten ligger flere utgaver av BT med overskrifter som «Grusomme døgn i vente» og «Gisler blir henrettet og kastet ut». Elevene har diskutert førstesider og utenriksstoff, terror og årsaker til terror - og ikke minst dilemmaet som statsledere står overfor når slikt skjer.

— Det har vært ganske tøft å lese avisene denne uken. Det som har skjedd i Russland, har overskygget alt og er helt klart noe som opptar elevene, sier kontaktlærer Kristin Sandberg til BT.

— Men vi har også snakket om at det er utrolig sjelden i verdenshistorien at barn er direkte målgruppe, selv i krigføring og aksjoner.

På Haukeland skole er det stille og fredelig. Om få timer tar elevene helgefri. Å forestille seg at noe liknende kan skje her, er nesten umulig.

— Men jeg tror vi ville vært veldig redde. Vi har snakket om hvor mye angst barna må ha hatt, og at de blir redde for at det skal skje igjen når de kommer på tilbake på skolen, sier Anders, som mener at Putin burde valgt å forhandle med terroristene.

Maria er ikke i tvil.

— Hvis jeg var blitt tatt til fange, hadde jeg aldri tort å gå på skolen igjen.

FULGTE DRAMAET: - Helt grusomt, mener 6. klassingene Maria Njølstad Vonen og Anders Haugsmyr Arntzen på Haukeland skole. Klassen har fulgt gisseldramaet i Nord-Ossetia hver dag i BT denne uken.<p/>FOTO: GIDSKE STARK