– De foreløpige samtalene har vist at det er grunnlag for en storkoalisjon, sa sittende forbundskansler Gerhard Schröder optimistisk etter møter med de konservative onsdag ettermiddag.

Hans rival Angela Merkel, også hun tydelig tilfreds, sa etter møtet at partene har kommet nærmere en løsning, men at de fortsatt ikke er enige om hvem som skal lede en samlingsregjering.

– Jeg er mer optimistisk enn pessimistisk, sa Merkel etter det over to og en halv time lange møtet.

«Toppmøte»

Ifølge Merkel vil det bli holdt et såkalt toppmøte for å fastslå hvem som blir sjef for den nye regjeringen. Formelle koalisjonsforhandlinger vil ikke begynne før dette møtet, opplyste Merkel videre.

Spørsmålet om hvem som skal bli Tysklands neste forbundskansler har hvilt tungt over sonderingene mellom Angela Merkels kristeligdemokratiske parti CDU, det bayerske søsterpartiet CSU og Gerhard Schröders sosialdemokratiske parti SPD.

– Vi vil ikke innlede koalisjonsforhandlinger før de har akseptert det demokratiske prinsippet om at det største partiet nominerer regjeringssjefen, sa CDUs Jürgen Rüttgers, som er statsminister i delstaten Nordrhein-Westfalen, tidligere onsdag.

Økt oppslutning

Det var den tredje runden med samtaler om en mulig koalisjonsregjering mellom CDU/CSU og SPD som ble holdt onsdag. På dagsordenen sto arbeidsmarkedet, velferdssystemet og offentlige finanser.

CDU/CSU har gjort det klart at de ikke vil gå inn i formelle regjeringsforhandlinger før det er avklart hvem som blir ny forbundskansler. Kristeligdemokratenes seier i valget i Dresden har styrket deres krav om at Schröder må tre til side for Angela Merkel.

En ny meningsmåling offentliggjort onsdag viste at Merkel har økende oppslutning blant folket. 34 prosent av de spurte støtter Merkels krav på statsministerposten, mens 26 prosent støtter Schröder.