Solheim poengterer at Suu Kyi er blitt løslatt flere ganger tidligere, bare for å bli plassert i husarrest igjen i løpet av kort tid under et eller annet påskudd fra juntaen. Det gjenstår å se om dette vil skje igjen, ifølge Solheim.

— Det er klart at dette er et ledd militærregimets ønske om å forbedre sitt omdømme hos nabolandene og ellers i verden. Løslatelsen er selvfølgelig meget gledelig, men det er ennå for tidlig å si hvilken betydning dette vil få for Suu Kyi og hennes arbeidsvilkår, sier Solheim til NTB.

Så sent som i sommer var han i Burma, hvor han møtte lederne for militærjuntaen. Han traff også alle lederne i Suu Kyis parti National League for Democracy, bortsett fra Suu Kyi selv. Ambassadesekretæren ved den norske ambassaden i Thailand vil omgående forsøke å få reist inn i Burma for å treffe Suu Kyi, opplyser Solheim.

— Det gjenstår å se om dette er starten på reelle endringer, men en slik prosess må starte med dialog mellom militærregimet, Suu Kyi og demokratibevegelsen, samt de mange etniske gruppene i Burma, sier Solheim.

Meek, Tore