I går døde de 29 år gamle tvillingene etter 50 timer på operasjonsbordet ved Raffles-sykehuset i Singapore.

— Siden de satt fast i hodet, var dette et ekstra vanskelig tilfelle, sier Svein Haugstvedt (bildet), overlege ved Drottning Silvias barne- og ungdoms sykehus i Sverige.

For 14 år siden fikk sykehuset forespørsel fra Iran om å operere de siamesiske tvillingsøstrene.

— Den gangen hadde vi ikke mulighet til å gjøre operasjonen. Vi var flere spesialister som diskuterte det, men vi kom frem til at det var for risikabelt, sier Haugstvedt.

Felles blodåre

24 leger og 100 assistenter deltok i den historiske operasjonen i Singapore.

Selv om bakhodene deres satt sammen, delte de ingen organer. Men de hadde en felles blodåre, tykk som en finger, som førte blod til begges hjerner. Det var delingen av denne som legene visste kom til å bli det mest kritiske under operasjonen.

Under den første delen av operasjonen ble kraniene skilt. Det gikk som det skulle, og ga legene håp om at inngrepet kunne gå bra. Men i andre fase av operasjonen gikk det galt. Da skar legene gjennom den felles blodåren som lå rundt tvillingenes hjerner. Søstrene mistet mye blod, og situasjonen ble straks kritisk.

Ladan døde en time etter atskillelsen. Halvannen time senere døde også søsteren Laleh, til tross for at det medisinske teamet gjorde sitt beste med å operere hjernen hennes.

— Legenes forsøk på å stabilisere dem var forgjeves, da tilstanden deres bare fortsatte å forverre seg, het det i uttalelsen fra sykehuset like etter at de 29 år gamle kvinnene var døde.

Større sjanse som barn

Det er første gang det er blitt gjort forsøk på å skille voksne siamesiske tvillinger som sitter sammen i kraniet. På barn er det gjort flere vellykkede inngrep siden 1952. Operasjon av barn er lettere fordi hjernen gror raskere.

— Det er klart sjansene hadde vært større hvis de hadde gjort denne operasjonen da de var yngre. Men forutsetningene for å klare en slik operasjon er mye større i dag enn da de var barn, sier Haugstvedt. Han har vært med på å operere siamesiske tvillinger to ganger. De var da spedbarn.

Han forteller at det er svært få siamesiske tvillinger som sitter fast i hodet, men at han vet om tilfeller hvor legene har lykkes med å skille disse også.

— I dette tilfellet hadde tvillingene for høyt blodtrykk, og ville antakeligvis ikke fått oppleve å bli gamle sammen uansett, sier Haugstvedt.

Advart

Søstrene var blitt advart om at sjansen for å overleve operasjonen var 50 prosent. De var likevel villige til å risikere livet for å kunne leve hvert sitt liv.

Etter operasjonen hadde tvillingene planer om å flytte tilbake til Iran og starte hvert sitt liv. Laleh ville begynne å jobbe som journalist, mens Ladan håpet å få jobbe som advokat.

Flere leger har takket nei til å operere de iranske søstrene. Tyske leger avviste i 1996 Bijani-tvillingenes bønn; kirurgene mente inngrepet mest sannsynlig ville føre til at minst en av dem døde, eller til at de ble sterkt invalidisert.

Keith Goh, som ledet gruppen av kirurger som utførte operasjonen, ville først ikke ta på seg oppdraget, men tvillingene klarte å overtale ham.

Liknende operasjoner er tidligere blitt utført på nyfødte, men dette var første gang det ble gjort et forsøkt på å skille voksne siamesiske tvillinger som er sammenvokst i hodet.

I Iran ble meldingen om det tragiske utfallet av operasjonen møtt med sjokk.

— Dette er en trist dag for Iran. Nasjonen Iran og mange mennesker rundt i verden satte sin lit til sykehuset, og håpet at de to ville bli reddet, sa visepresident Mohammed Ali Abtahi, og kondolerte Bijani-tvillingenes familie.

DØDE AV BLODTAP: De var så livsglade og optimistiske med tanke på fremtiden, de to tvillingsøstrene Ladan (t.v.) og Laleh Bijani. Nå er de døde etter to dager på operasjonsbordet. FOTO: BOB STRONG, REUTERS

SKILT: De tre år gamle nepalske tvillingene var en gang sammenvokst i hodet. For to år siden ble de operert i Singapore. Ingen av dem kan gå. FOTO: GOPAL CHITRAKAR, REUTERS

<b>TAKKET NEI:</b>Svein Haugstvedt (bildet), overlege ved Drottning Silvias barne- og ungdoms sykehus i Sverige, takket nei til å opere de iranske siamesiske tvillingene allerede i 1999. (FOTO: EIRIK BREKKE)