Drapene på sivile irakere i Haditha i fjor høst har fått den irakiske regjeringen til å gå skarpere ut mot de amerikanske styrkene enn noen gang tidligere, og fredag ble ugjerningene i Haditha betegnet som en «forferdelig forbrytelse».

Statsminister Maliki går enda lenger i et kraftig angrep på de amerikanske soldatene. – Mange amerikanske soldater er innblandet i vold mot sivilpersoner hver eneste dag og viser ingen respekt for det irakiske folk, sier han.

Regjeringen i Bagdad er rystet i sine grunnvoller over meldingene om at minst 24 sivile irakere – kvinner, barn og eldre menn – ble massakrert uten grunn i Haditha 19. november.

Maliki er glad for at Det hvite hus i Washington har gitt ordre om full etterforskning. Han ber nå om å få utlevert alle dokumenter fra etterforskningen, som Pentagon gjennomfører, og legger til at Irak også vil granske drapene.

Soldater på etikkurs

Maliki er ikke nådig mot okkupasjonsstyrkene: – De amerikanske soldatene bruker sine militære kjøretøyer til å kjøre ned irakere og dreper dem på ren mistanke. Dette er helt uakseptabelt, sier statsministeren til The New York Times. Han er usikker på hvor lenge regjeringen vil ha amerikanerne i landet.

USAs militære sjefer i Irak liker heller ikke rapportene om drap på sivile. De nærmeste 30 dager vil alle amerikanske soldater i landet gjennomgå kurs om juridisk og moralsk oppførsel på slagmarken.

Nyheten om den angivelige massakren i Haditha undergraver omdømmet til amerikanerne ytterligere, etter at USAs militære styrker fikk et frynset rykte som følge av overgrepene mot fanger i Abu Ghraib-fengselet.

Verken statsminister Maliki eller andre representanter for irakiske myndigheter har dokumentert mange andre amerikanske overgrep, men Maliki mer enn antyder at drap på sivile irakere er en vanlig foreteelse.

Uvanlig utblåsing

Likevel mener flere eksperter at Malikis utblåsing er uvanlig for en regjering som til de grader er avhengig av amerikanske militære styrker for å opprettholde et minimum av ro i landet.

Koalisjonsregjeringen til Maliki trues fra mange hold, men de sunniarabiske opprørerne vest i landet er den alvorligste trusselen. Maliki er satt under hardt press fra sunniaraberne i regjeringen fordi massakren i november skjedde i et sunnidominert område i Anbar-provinsen.

Generalmajor William Caldwell sa på en pressekonferanse i Bagdad torsdag at den amerikanske militærledelsen i Irak etterforsker tre eller fire andre tilfeller av overgrep mot sivile, men han ville ikke gi nærmere detaljer.

– Den tragiske hendelsen i Haditha er på ingen måte typisk for hvordan amerikanske soldater omgås sivilbefolkningen i Irak, sa generalen. Men han innrømmer at situasjonen er spent i byen Ramadi, som ligger ved Eufrats bredder midtveis mellom Bagdad og Haditha.

Negativ virkning

Amerikanske myndigheter har ikke sagt offentlig at en storoffensiv mot Ramadi, hovedstaden i Anbar-provinsen, er under planlegging. Men representanter for de amerikanske militære styrkene har den senere tid vist stor interesse for Ramadi.

Amerikanerne overførte for noen dager siden 1.500 soldater fra Kuwait til Anbar for å styrke sitt nærvær i kampen mot sunniarabiske opprører og angivelige tilhengere av terrornettverket al-Qaida.

Amerikanske politikere er usikre på hvilken innvirkning meldingene om angivelige massakrer mot sivilbefolkningen vil ha på den hjemlige opinionen.

Den republikanske senator Jon Warner, som leder Senatets forsvarskomité, har kommet med sterke oppfordringer til forsvarsminister Donald Rumsfeld om å få fortgang i etterforskningen.

Hans partikollega John McCain, som gjennomgikk fem år som krigsfange i Vietnam, sier hans tanker går tilbake til My Lai-massakren under Vietnamkrigen, når han hører om hva som skal ha skjedd i Haditha.

– Rapportene fra Haditha virker negativt inn på vårt omdømme, men jeg kan ikke i dag si hvor stor skadevirkningene er, sier den respekterte senatoren.

Et videoopptak fra menneskerettsgruppen Hamourabi har bidratt til drapene på sivile irakere i Haditha er blitt kjent for omverdenen. En foreløpig amerikansk gransking konkluderer med at sivile irakere ble drept av amerikanske soldater uten grunn.
REUTERS
Bildet er hentet fra et videoopptak gjort av menneskerettsgruppen Hamourabi og viser drepte sivile irakere på et likhus i byen Haditha. Iraks regjering var fredag usedvanlig krass i sin kritikk av amerikanske soldater.
REUTERS