Aktivister hviler ut etter nattens kamper. Politiet feirer gårsdagens vellykkede aksjon. Det er ro og fred i bydelen Nørrebro. Tilsynelatende.

Se video fra opptøyene

Men for mange er det en sorgens dag. En jente med sølvstjerner i håret og leopardtights bøyer seg ned og tenner et stearinlys. Vi står vel 100 meter fra Ungdomshuset som politiet stengte under aksjonen torsdag morgen.

Etterpå gir hun venninnen en lang trist klem.

– Vi er virkelig triste over at det er stengt. For oss er dette en slags begravelse, sier venninnen med to svarte ringer gjennom underleppen.

Fire-fem meter bak dem står tre politifolk med skytevåpen i sliren og hjelm med visir dinglende fra beltet. Lenger borte står det flere titall uniformerte. En av dem fotograferer en kollega på trappen til Ungdomshuset.

Se bildeserie

For voldelig

De to 13 år gamle jentene understreker at de verken er aktivister eller var med under gatekampene i går.

– Det ble for voldelig for oss.

Men de har vært på konserter og andre arrangementer der og støtter Ungdomshuset helhjertet.

En ambulanse med sirener farer forbi. Like etter uler en brannbil i motsatt retning.

BT forsøker å få noen av aktivistene i tale, ansikt til ansikt. Men i dag blir det utelukkende telefonintervjuer, sier Jan, en av talspersonene i Ungdomshuset.

– Pågangen fra dansk og utenlandsk presse er svært stor. Skulle vi stilt opp på intervju med alle, så måtte vi dratt over hele byen i dag. Det har vi ikke tid til. Kanskje i morgen, sier han.

Prinsippsak?

På spørsmål om hvorfor demonstrasjonene i går endte i fysiske ytterligheter, svarer han at det kom som en konsekvens av kommunens valg.

– De skisserte ingen politisk løsning. Det eneste de tilbød oss var å kjøpe en annen bygning til markedspris. 12 millioner, sier han.

Et fond greide å reise pengene med hjelp fra mer eller mindre utenforstående sympatisører. Men Ungdomshuset sa nei.

– Vi synes ikke det er riktig at bygningen skulle kjøpes for markedspris. Vi mener politikerne må ta et ansvar, slik de gjør for operaen.

– En prinsippsak for dere?

– Kommunen bruker mange millioner hvert år på operaen. Hvorfor kan de da ikke bruke 12 millioner kroner på engangsstøtte til nytt ungdomshus? Dette har vært like mye en prinsippsak for kommunen, sier Jan.

Den velformulerte mannen vil ikke oppgi etternavnet sitt, men røper at han er 24 år og student på Universitetet i København.

– Ungdomshuset er veldig billig for byen. Vi gjør jo alt arbeidet i huset selv gratis. Nei, dette er ulogisk, sier han.

– Politiet brukte sikkert 12 millioner kroner bare på aksjonene sine i går...

Klokken syv er det folkemøte i Nørrebro. Nå venter alle på hva som skal skje når mørket risler ut den danske hovedstaden.

ODD MEHUS