KRISTIN JANSEN

— Jeg har tenkt å gå fra dør til dør å be folk gi penger til hjelpeorganisasjonene. Det som har skjedd er forferdelig og siden jeg har vært der selv blir det så nært, sier Greta, som er elev ved Steinerskolen i Bergen.

Hun og moren oppholdt seg i en by helt sør i India da jordskjelvet og kjempebølgene ble utløst. Takket være to klipper som beskyttet mot de veldige vannmassene ble området ikke spesielt hardt rammet av katastrofen.

— Vi så store bølger og fikk beskjed om å holde oss unna stranden, men det var først da vi så nyhetene på fjernsynet at vi skjønte hva som faktisk hadde skjedd, forteller 15-åringen.

Tv-bildene gjorde dypt inntrykk. Greta er bekymret for flere av de hun har blitt kjent med i løpet av den ca. tre uker lange ferien i Sør-Øst Asia. Men hun er også opptatt av at alle som er rammet av katastrofen er like viktige.

— Det er alltid noen som kjenner dem som er savnet, sier Greta.

Både mens hun var i Asia og etter at hun kom hjem, har 15-åringen reagert på mediedekningen av flodbølgekatastrofen. Hun mener fokuset på turistene fra vesten er altfor sterkt.

— Mange i lokalbefolkningen har mistet alt. Huset er borte, familien er kanskje savnet og de kan ikke ta et fly bort fra alt sammen slik vi kan. Derfor burde vi tenke mer på dem og skrive mindre om hvilke kjendiser som har vært på ferie der nede, sier Greta.

Hun ringte selv BTs tipstelefon i går for å fortelle om sine opplevelser. Da vi senere traff henne på kafé og tilbød henne en kopp kakao, avslo hun kontant og ba oss sende pengene til lokalbefolkningen på Sri Lanka isteden.

— Vi i Norge har altfor mye av alt, så det burde ikke være så vanskelig å gi, sier Greta Bjørkli.

SAMLER INN PENGER: Greta Bjørkli (15) opplevde katastrofen på nært hold på Sri Lanka. Nå vil hun hjelpe ofrene som ikke er så heldige at de kan dra hjem.<br/>Foto: GIDSKE STARK