Jostein Jeshua Sirisai Skaale er en av mange vestlendinger som har oppholdt seg i Sør-Thailand de siste dagene. Her er flere landsbyer satt under vann. 21 personer har mistet livet og en million mennesker er berørt.

Svært mange mennesker er uten strøm og uten internett.

– Du kunne til nød forflytte deg fra A til B, men måtte regne med å bli gjennomvåt på under minuttet. Det var best å holde seg inne. Det var et helt vilt regnvær på søndag. Tror det falt 30 mm med regn på under to timer. Folk vasset med vann opp til knærne. Det var enda verre vær lenger sør, forteller Skaale.

HAR REGNET LENGE: Det har nå regnet i nesten en uke i Sør-Thailand. Her fra torsdag, hvor store vannmasser har samlet seg i veibanen. Dette er fra den populære ferieøyen Koh Samui.
AP/NTB scanpix

Han har vært i Krabi i flere dager.

Ødelagte veier og ingen internett

I Sør-Thailand er turistnæringen svært viktig, i tillegg til dyrking av frukt, palmeolje og gummi. Flommene vil derfor trolig få store økonomiske konsekvenser for reiselivet og jordbruket. Flere av de populære turistøyene er rammet, som Ko Tao, Ko Phagnan, Krabi, Phuket og Koh Samui.

Norske Vincent Wahl bor og jobber på den populære backpacker-øyen Ko Tao. Han forteller om store ødeleggelser.

«Veiene er ganske ødelagte og vanskelige å komme seg rundt på. Det er mye sand og søppel i gatene etter flommen. Det har også vært en del strømbrudd, stengte veier og hele øyen er fremdeles uten internett» skriver han til BT.

Han forteller at han som Skaale stort sett har holdt seg inne gjennom det verste uværet. Arbeidet med å styre vannet bort og rydde veier har pågått kontinuerlig.

Verste vær på 30 år

Normalt er regnsesongen i Thailand fra juli til oktober.

– Vi har ikke hatt kraftigere regn på over 30 år, sier statsminister Prayut Chan-O-cha.

STORE ØDELEGGELSER: De store vannmassene har ført til at flere veier er ødelagte. Denne broen ble delt på tvers mandag i Surat Thani-provinsen i Sør-Thailand.
NTB Scanpix

For turistene har regnet først og fremst ført til at drømmen om sol har gått dukken.

Statsministeren advarer om at klimaendringer vil føre til mer flom og tørke, og sier at Thailand må forberede seg på å takle de nye klimautfordringene.

Ble urolig

Tirsdag dro Skaale til Bangkok, hvor regnværet ikke har vært like intenst. BT har vært i kontakt med flere vestlendinger som bor i hovedstaden. De forteller at livet har gått sin vante gang der i motsetning til i sør.

Som vestlending er Skaale vant til dårlig vær, men særlig søndag gjorde inntrykk.

– Man blir jo fylt av fascinasjon, men også en uro når det holder på som verst. Stakkars de berørte som mistet sine kjære og hjemmene sine i tillegg, sier han.

Ber turister følge med

Værmeldingene viser at regnværet i sør kan fortsette til og med tirsdag. Thailandske myndigheter fraråder ikke reiser i landet, men ber turister være oppmerksomme.

«Turister kan fremdeles besøke Sør-Thailand, men anbefales å lese nyhetene, holde kontakt med reiseselskapene og følge med på værmeldingene».

Taper penger

Været har ikke bare gått utover turistnæringen, men også gummi-produsentene i sør.

– Vi har fått bestillinger fra Kina, men vi er ikke engang sikre på om vi kan få sendt disse ordrene på grunn av flommen. Vi har ikke opplevd noe lignende på ti år, sier Uthai Sonlucksub, president i Natural Rubber Council i Thailand til Reuters.