Hun er prosjektkoordinator for Norsk Folkehjelp i Burma og bosatt i landets største by Rangoon.

– Vi har hørt at demonstrerende munker er blitt angrepet med vannkanoner, batonger og tåregass. Vi har også hørt at sikkerhetsstyrkene skjøt varselskudd, men vi har ikke hørt om skadde eller drepte, forteller hun onsdag ettermiddag, lokal tid.

Hun kan ikke bekrefte meldingene fra radiostasjonen Democratic Voice of Burma om at en buddhistmunk er drept av sikkerhetsstyrkene. Ifølge den uavhengige radiostasjonen, som sender fra Oslo, er også tre eller fire munker alvorlig såret etter at soldater skjøt med maskingevær mot demonstranter.

Telefonstafetten

Folkehjelpen har kontor utenfor sentrum av Rangoon og får som de fleste andre sin informasjon via telefonstafetten som går når noe skjer.

Lade var selv en tur i sentrum onsdag formiddag og kunne se militærkjøretøyer både foran rådhuset, som var sperret med piggråd, og i nærheten av Shwedagon-pagoden, som har vært utgangspunkt for demonstrasjonene de siste dagene.

– Frykter det verste

– Stemningen i byen er svært spent. Folk flest håper selvsagt at demonstrantene skal få gjennom sitt krav om dialog og forsoning. Men samtidig frykter mange det verste, sier Lade.

I 1988 ble anslagsvis 3.000 personer drept da juntaen med hard hånd slo ned på demokratidemonstrasjoner.

– Også den gangen deltok det munker i demonstrasjonene. Men nå er det munkene som leder an. De jeg har kontakt med, tror soldatene vil nøle med å skyte mot munkene. Men uvissheten er stor. Folk holder nærmest pusten i spenning, sier Lade.

En massakre mot demonstrerende munker vil enten resultere i en voldsom protestbølge, eller i at folk lammes av skrekk og skremmes vekk fra gatene. Det er umulig å forutsi hvilket av de to alternativene som er mest sannsynlig, sier Lade.