Tusener av mennesker er på flukt fra Australias tredje største by Brisbane. Byens ordfører Campbell Newman sier innbyggerne må forberede seg på en svært ødeleggende flom senere i uken.

— Det siste nye er at over 100.000 mennesker er uten strøm i det området jeg bor i, sier Thomas Alexander Herdlevær fra Bergen til bt.no.

Den 22 år gamle bergenseren studerer økonomi i Brisbane og bor sammen med Lene Forfang Paterson fra Drammen like ved elven i West End.

— Jeg bor opprinnelig 400 meter fra elven. Men i ettermiddag sto vannet allerede opp til bordene i parken. Det er vel rundt 350 meter fra huset mitt og ned til eleven nå, sier han.

Masseflukt

Brisbane er hovedstad i Queensland, som ligger på den australske østkysten og har to millioner innbyggere. Mange av disse innbyggerne satte seg tirsdag i bilene sine eller fylte tog og busser for å komme seg bort fra katastrofen. Ifølge NTB begynte masseflukten da elven som renner gjennom byen og som også heter Brisbane, gikk over sine bredder i den verste oversvømmelsen siden 1893.

— Folk har begynt å hamstre mat i butikken og det er blant annet tomt for brød og grønnsaker, sier Herdlevær.

Herdlevær forteller at alle butikken i sentrum, utenom matbutikker, er stengt og at busser og bybåter sluttet å gå klokken seks i kveld.

- Svært alvorlig

Om lag 6500 eiendommer i Brisbane antas å bli berørt av flommen, opplyste ordfører Newman tirsdag.

— Så denne situasjonen er svært alvorlig. I dag er svært avgjørende, i morgen blir ille, og torsdag blir fryktelig for de berørte beboerne og virksomhetene, sa han.

— De har sagt at det skal komme mye vann i området der vi bor, men vi håper vi ikke mister strømmen eller at vannet når huset vårt, sier Herdlevær.

«Tsunami»

Minst 20 mennesker er i løpet av de to siste ukene omkommet i flommen etter langvarig styrtregn i de østlige delene av Australia. Tirsdag døde minst ni personer i byen Toowoomba vest for Brisbane i en flodbølge som beskrives som «en tsunami fra innlandet».

Delstaten Queenslands statsminister Anna Bligh sa at hun regner med at dødstallet vil stige, når redningsmannskaper får kontakt med avsidesliggende lokalsamfunn som foreløpig er avskåret fra omverdenen. – Det vi opplever nå, er veldig skremmende, tilføyde Bligh.

— Jeg ber alle om å innse at det er i tider som disse at vi alle må forsøke å beholde roen, være tålmodige og holde sammen, sa hun.

Delstatsregjeringen har ifølge NTB erklært tre firedeler av Queensland som katastrofeområde.

STRINGER/AUSTRALIA