BER OM Alexander Castillo fra Bergen ser volden øke i hjemlandet Venezuela. - Vårt eneste håp er at folk utenfor landet vårt hjelper oss, sier Castillo.
privat

Han skulle bare til hjemlandet Venezuela for å besøke venner og familie. Men situasjonen i den søramerikanske republikken har utviklet seg til å bli så farlig, at Alexander Castillo ikke vet når han kommer seg tilbake til Bergen. Minst tre personer ble drept i demonstrasjoner mot regjeringen i Venezuelas hovedstad Caracas onsdag. 23 andre er såret.

Flere drepte

Ifølge politiet er de drepte en student og et medlem av gruppen Juan Montoya, som støtter regjeringen. I tillegg skal en tredje person være skutt og drept.

Castillo befant seg i byen Puerto Cabello da demonstrantene ble drept.

— Her var stemningen frykt. Vi visste ikke hva som skjedde i landet siden TV-kameraene ikke fulgte demonstrasjonen. Media viste istedet «telenovelas» (latinsk amerikansk såpeopera). Den eneste kanalen som viste informasjon om hva som hadde skjedd var kabeltv kanalen NTN24. Etter noen timer ble den stengt av regjeringen, skriver Castillo til bt.no.

Han forteller at Facebook og Twitter plutselig var eneste måte å kommunisere på.

— I går ble Twitter blokkert, og det var ikke lenger mulig å se bilder, kun tweets.

IKKE MER BLOD: Demonstranter protesterer mot Venezuela's president Nicolas Maduro's styre i Caracas. På et av bannerne står det «ikke mer blod».
REUTERS

Demonstrasjonene sprer seg

Castillo forteller også at demonstrasjonene har spredd seg til byene Valencia, Maracay, Maracaibo, Merida og San Cristobal.

— I går natt var de største opptøyene i Valencia (en av de største byene) og kun 35 kilometer fra min by. En student ble drept av det nasjonale politiet, på YouTube er det flere videoer som viser disse hendelsene.

Til daglig jobber Castillo som grafisk designer i Askøyværingen, men han vet ikke når han kommer seg tilbake.

— Problemet er av flere veier til Caracas er stengt, og flyplassen er der, skriver Castillo.

Han beskriver stemningen i Venezuela som delt.

- Redde og slitne

— Men for det meste er folk redde og slitne. Siden jeg kom har alle fortalt meg at jeg må være innendørs før det blir mørkt, og at hvis jeg besøker venner og familie og det blir for sent, er det bedre å overnatte der, enn å kjøre hjem om natten, på grunn av den høye risikoen for at jeg kan bli kidnappet, bestjålet, eller til og med drept.

Fredag forteller Castillo at situasjonen er forholdsvis rolig, og at alle byene er under militær kontroll. Han håper omverdenen nå vil åpne øynene for det som er i ferd med å skje i Venezuela.

- Trenger hjelp

— Vi vet ikke hvordan dette vil slutte. Vi vet ikke en gang om det blir en løsning, siden regjeringen dreper våre unge, og det er tydelig at de ikke bryr seg. De ønsker ikke fred i landet. Vårt eneste håp er at folk utenfor landet vårt hjelper til, skriver Castillo.

Situasjonen i Venezuela har lenge vært vanskelig.

— Det rike landet Venezuela har det siste året opplevd mangel på mat, strømbrudd, og daglig har vi fått vite om mennesker som er drept eller myrdet. Landets folk har stått timevis i lange køer for å kjøpe dagligdagse og nødvendige varer som sukker, melk, toalettpapir, kaffe, kylling og kjøtt, forteller Castillo.

På sine landsider om Venezuela, skriver Utenriksdepartementet at «I situasjoner preget av politisk spenning bør man holde seg løpende orientert.»

— Vi har ikke fått noen henvendelser fra nordmenn i Venezuela den siste tiden, sier pressevakt Svein Michelsen i Utenriksdepartementet fredag kveld.