Fogh har gitt sine allierte beskjed om at han stiller som kandidat til vervet som generalsekretær, og han har samtidig bedt om støtte til sitt kandidatur, sier kilder som står prosessen nær, ifølge Berlingske Tidende.

Stilling ledig

NATOs nåværende generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer går av til høsten.

Avisen slår fast at Fogh definitivt er innstilt på å forlate dansk politikk. Han skal ifølge avisens kilder ha tatt opp saken med Storbritannias statsminister Gordon Brown og Tysklands statsminister Angela Merkel da han nylig var på besøk i London og Berlin.

Tyrkia er imot

Det er imidlertid fremdeles krefter som arbeider mot den danske statsministeren. Ifølge avisen International Herald Tribune er det først og fremst Tyrkia som har motforestillinger mot Fogh.

Siman Ülgen, direktør ved Edam-instituttet i Istanbul, sier at den tyrkiske skepsisen bunner i Foghs holdning til PKK og hans steile holdning under karikaturstriden.

– Men jeg tror ikke Tyrkia vil nedlegge veto mot Fogh på egen hånd. Finner de derimot en alliert, vil de kjempe mot at han blir generalsekretær, sier Ülgen.

Trolig europeer

NATOs generalsekretær har tradisjonelt vært en europeer, men Ülgen mener at Tyrkia denne gangen helst ser at en canadier bekler stillingen.

Også Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre har vært nevnt som en mulig kandidat til sjefsjobben i NATO. I likhet med Fogh Rasmussen har Støre til nå sagt «ingen kommentar» til kandidaturet.

LYKKE TIL? Anders Fogh Rasmussen (til h.) allierer seg gjerne med Storbritannias Gordon Brown for å bli generalsekretær i NATO.
Andrew Parsons