Kameraer som ser gjennom flypassasjerenes klær skal etter planen installeres på blant annet Heathrow-flyplassen ved London, på Schiphol i Amsterdam, og på flyplasser i Roma og Milano.

Bakgrunnen er skjerpede sikkerhetstiltak etter terrorforsøket på et fly mellom Amsterdam og Detroit i julen. Men bildene som tas kan være i strid med loven, skriver den britiske avisen Guardian.

Terri Dowty i organisasjonen Action for Rights of Children hevder at skanningen bryter mot den britiske loven for beskyttelse av barn fra 1978. Denne loven slår fast at det ikke er tillatt å lage uanstendige bilder av barn.

Nakenbilder

De nye apparatene skanner gjennom passasjerenes klær og viser tilnærmet nakenbilder av dem.

— Myndighetene har ikke juridisk rett til å benytte full kroppsskanning på denne måten, sier Dowty.

Dowtys utspill førte blant annet til at flyplassen i Manchester kunne ta i bruk de nye skannerne i desember først etter at det ble vedtatt at barn under 18 år ikke skal skannes.

Nå må britiske politikere finne ut om de enten skal fortsette å unnta barn og unge fra skanning, eller om det må lages nye lovtekster for å unngå at flyplasspersonale bryter loven.

- Sikkerhet viktigst Men selv om mange protesterer mot de nye kroppsskannerne, vil myndighetene i flere EU-land ikke droppe planene om raskt å ta de nye skannerne i bruk.

Torsdag møtes europeiske sikkerhetseksperter for å diskutere saken.

— Disse skannerne er det mest pålitelige instrumentet, sier den italienske forsvarsministeren Franco Frattini, som mener man bør fokusere på sikkerhet framfor bekymringer om privatlivet.

— Selv om disse maskinene innebærer at man må ofre noe av det private, er retten til sikkerhet grunnleggende for all frihet, sier Frattini.