Det sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i Utenriksdepartementet til NTB etter et møte mellom sikkerhetspolitisk avdeling i UD og representanter for USAs ambassade i Oslo onsdag.

Ifølge ukeavisen Ny Tid skal flyet, som mellomlandet på Gardermoen 20. juli, ha vært på oppdrag for CIA. Det aktuelle flyet er ett av flere som er beskrevet i amerikansk presse i forbindelse med CIAs transporter av fanger til den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba og til tredjeland der fanger skal ha blitt torturert.

Statsminister Jens Stoltenberg sier møtet med representantene for den amerikanske ambassaden var helt ordinært og udramatisk.

– Når amerikanerne sier flyet ikke var på oppdrag for amerikanske myndigheter, får vi tro dem på det, sa Stoltenberg under en pressekonferanse med sin svenske kollega Göran Persson onsdag.

– Transport av fanger

Bakgrunnen for møtet mellom UD og personell fra USAs ambassade onsdag, er flere oppslag i ukeavisen Ny Tid. Avisen skrev fredag om landingen på Gardermoen 20. juli i år.

Saken er de siste dagene kommet på dagsordenen i flere europeiske land og er gjenstand for betydelig oppmerksomhet. Flyet har kjennetegn «N50BH» og eies av selskapet Crystal Jet Aviation med adresse i byen Albany i staten New York. Det samme flyet er nå gjenstand for gransking i Sverige, der flyet skal ha landet flere steder de siste årene.

Avkrefter

Dale Sandsten viser til at UD tidligere i år tok opp en tilsvarende sak etter at det ble meldt om en lignende amerikansk mellomlanding på Sola ved Stavanger 1. juni. Da opplyste amerikanerne at det ikke hadde vært fanger om bord.

Ifølge USAs ambassade onsdag var heller ikke dette flyet på oppdrag for amerikanske myndigheter eller i offisiell amerikansk tjeneste da det mellomlandet på Sola.

Også spørsmålet om overflyginger eller krenkelser av norsk luftrom, ble tatt opp på møtet onsdag.

– Dette vil den amerikanske ambassaden undersøke nærmere og komme tilbake med opplysninger om, sier Dale Sandsten til NTB.

12 timer

Det aktuelle flyet, som mellomlandet på Gardermoen 20. juli i år, oppholdt seg på flyplassen i tolv timer.

— Flyet kom samme dag klokken 07.40 og dro igjen klokken 19.22, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til NTB.

Han opplyser også at det var to passasjerer om bord i tillegg til mannskapet, men vet ellers ingenting om flyets opphold eller passasjerenes gjøremål i Norge.

Informasjonsdirektør Robert Haast i Luftfartstilsynet opplyser til NTB at man ikke vet hvem som var om bord i flyet 20. juli. Slik reglene er, er det mulig at man skulle vært informert om dette.

– Hvis det er en statsflyging, skal Luftfartstilsynet informeres om hvem som er om bord. Det skjedde ikke i dette tilfellet, sier Haast til NTB.

– Dersom et sivilt flyselskap gjør oppdrag for politi eller etterretningstjeneste, vurderes det fra sak til sak. Men i de fleste tilfellene vil det bli betraktet som statsflyging, sier Haast.