Besetningen, som kom til Hawaii torsdag, ble fredag avhørt for andre dag på rad om hva som skjedde. De har fortalt hvordan de slettet alle sensitive data i spionflyet under nødlandingen på øyen Hainan etter et sammenstøt med et kinesisk jagerfly 1.april. Besetningen ble værende om bord i flyet i et kvarters tid etter at det landet.

— De gikk gjennom prosedyrene, og kineserne prøvde å stanse dem, sa en amerikansk diplomat til journalister i Beijing fredag.

— De knuste ting og kastet ting ut av vinduet, forteller Jeoff Hanser, broren til en av besetningsmedlemmene

Truet Kinesiske soldater skal ha truet med å skyte. De hadde våpnene klare, og kunne ha trengt seg inn i flyet, ifølge diplomaten.

Ifølge en tjenestemann i forsvaret legger besetningen all skyld for kollisjonen med jetflyet på den kinesiske piloten. Det amerikanske spionflyet EP-3 hadde på autopiloten og fløy i jevn høyde og retning, og besetningsmedlemmene hevder det kinesiske jetflyet fløy mot det amerikanske flyet to ganger, før den tredje bevegelsen mot spionflyet førte til sammenstøt.

Besetningen har fortalt at de fryktet for sine liv da flyet rullet over på siden og stupte minst 1500 meter.

— De tok på seg fallskjermene, men de kunne ikke komme seg ut av flyet, fortalte James Coursen, far til et av besetningsmedlemmene.

Besetningen på 24 ble holdt tilbake i Kina i elleve dager, før de fikk forlate landet og returnere til Hawaii. Lørdag sendes de til basen Whidbey Island i Washington, hvor det skal holdes hjemkomstfest.

Flyet står igjen Til tross for at besetningen er kommet hjem, er det langt fra løsningen på denne saken som har ført til et anspent forhold mellom USA og Kina. Fortsatt står det amerikanske spionflyet igjen på flyplassen i Hainan. Amerikanske myndigheter har gjort det klart at de vil ha igjen det kostbare flyet.

— Det er et fly til 80 millioner dollar. Det er vårt. Vi syns Kina har et ansvar for å levere det tilbake, sa viseutenriksminister Richard Armitage fredag.

Onsdag skal representanter for de to landene møtes i Beijing for å diskutere en mulig løsning på den diplomatiske krisen. Her vil også spørsmålet om hvem som hadde skylden for sammenstøtet som kostet den kinesiske piloten livet, tas opp.

NTB-AFP-DPA

PÅ AMERIKANSK JORD: Mannskapet om bord i det amerikanske spionflyet ble tatt imot som helter da de kom til Hawaii skjærtorsdag. (FOTO: REUTERS/U.S.MARINES)