De fikk vite om skytingen da de sjekket nyhetsvarselet på telefonen.

— Da la vi merke til alle menneskene som snakket i telefonen, skriver Heldal i en e-post til Bergens Tidende.

- Ville bare vekk

En eldre dame kom bort til de tre studentene fra Norge og fortalte at det hadde vært en skuddveksling og at flere var skadet.

— Vi ville bare vekk.

Ingvild Brun Heldal forsøkte å få svar fra en av vaktene.

— Han fortalte meg at alt var stengt av og at ingen kunne komme seg verken ut eller inn.

— Folk sto i klynger, helt stille og ventet.

- Desperate

— Så fikk vi beskjed om at dersom vi ønsket å komme oss vekk, så burde vi ta beina fatt. Det gjorde vi. Det var masse folk, lange køer og kaos med baggasjen.

— Folk var helt desperate etter å komme seg vekk.

Etter en stund klarte de tre studentene å komme seg ut. De fikk tak i en drosje og ble fraktet til hotellet.

— Flere forteller oss at vi har vært heldig.

En sikkerhetsvakt ble skutt og drept og flere ble skadd på storflyplassen LAX i Los Angeles fredag. Den antatte gjerningsmannen er pågrepet.

TSA, som har ansvar for flyplassikkerheten i USA, bekrefter på Twitter at en av deres ansatte er drept og at en er skadd. Dødsfallet ble likevel ikke bekreftet da myndighetene holdt pressekonferanse på flyplassen utenfor storbyen.

— Jeg har veldig få fakta jeg kan gi dere, sa FBI-agent David Bowdich, som har ansvaret for etterforskningen. Han viste til at etterforskningen fortsatt pågår.

Skutt av politiet

Heller ikke sjefen for flyplasspolitiet kunne bekrefte nøyaktig hvor mange skadde eller drepte det var.

— De opplysningene er ikke tilstrekkelig sikre, og jeg vil ikke risikere å si noe nå som senere viser seg å ikke stemme, forklarte politisjef Patrick M. Gannon. Han sier likevel at politiet føler seg trygge på at gjerningsmannen var alene.

— Skytteren kom inn på flyplassen og trakk fram et gevær. Han løsnet flere skudd inne i terminalbygget og gikk mot sikkerhetskontrollen der han fortsatte å skyte, forteller Gannon.

Skytteren gikk deretter videre, men ble innhentet av politifolk som jobber på flyplassen. Det oppsto en skuddveksling før politiet kunne pågripe mannen, og han skal være en av dem som er skadd.

— Vi har ingen indikasjoner på at det foreligger noen ytterligere trussel, sier FBI-agent Bowdich.

Kraftig våpen

Et vitne sier til CNN at han så politiet ta bilder av et kraftig automatgevær, som han tror var våpenet som ble brukt. Han sier det er snakk om et AR-15 gevær, den sivile versjonen av M16, som lenge var ett av det amerikanske forsvarets standardvåpen. Skytteren skal ha hatt flere magasiner med ammunisjon.

Politiet var tilbakeholdne med opplysninger om hvem skytteren var og om han var ansatt på flyplassen. TSA sier han ikke jobbet for dem.

Sju skadde behandlet

Selv om politiet og FBI var tilbakeholdne med detaljer, opplyste brannstasjonssjefen på flyplassen at hans folk har behandlet sju personer: Seks av dem ble kjørt videre til sykehus i området.

Et lokalt sykehus opplyser til CNN at de har tre menn inne til behandling etter skyteepisoden. Tilstanden beskrives som kritisk for en av dem, mens de andre to kun skal ha lettere skader.

Vitner har fortalt hvordan folk skjulte seg på toaletter og barrikaderte seg inne på kontorer. Flere skrudde av mobiltelefonen for ikke å avsløre skjulestedet sitt og var redde for å åpne døren da politiet kom.

Store forsinkelser

Alle avganger fra flyplassen er innstilt inntil videre, og det er begrenset kapasitet for ankommende fly. Ledelsen ved LAX sier passasjerene må regne med store forsinkelser gjennom dagen.

Los Angeles International Airport, som i dagligtale bare refereres til som LAX, ligger sørvest i Los Angeles og er den sjette mest trafikkerte flyplassen i verden. Skytingen skjedde på terminal 3, som er en av ni terminaler på flyplassen.

Terminalen har ti utganger og brukes stort sett til innenrikstrafikk, samt noen avganger til Mexico og Australia. Ingen av selskapene i Star Alliance - det internasjonale nettverket SAS også tilhører - bruker terminalen.