I en ny rapport slår menneskerettsorganisasjonen fast at det er Taliban som i praksis har makten nordvest i Pakistan, og at lovløshet og humanitært kaos preger regionen. Ifølge Amnesty så bli menneskene i området sviktet av landets regjering.

Rapporten «As if Hell Fell on Me: The Human Rights Crisis in Northwest Pakistan» strider mot myndighetenes linje om at de fravristet Taliban kontrollen i området i fjor.

Menneskerettsorganisasjonen sier stammeområdene er en «menneskerettighetsfri sone» og at over en million mennesker på flukt i området «har desperat behov for hjelp».

Avviser påstandene

— Nesten fire millioner lever i praksis under Talibans styre i Nordvest-Pakistan, sviktet av den pakistanske regjeringen, sier Amnesty-sjef Claudio Cordone.

Pakistanske myndigheter avviser imidlertid at området er preget av kaos.

Minst 1.300 sivile blitt drept under kamper mellom regjeringssoldater og Taliban i løpet av 2009, men sivile tap har nesten ikke blitt nevnt offentlig i forbindelse med kampene mot Taliban, ifølge Amnesty.

Tortur og drap

Organisasjonen krever at hjelpearbeidere får mulighet til å bistå flyktningene med mat, husly og medisiner.

Nesten 300 personer nordvest i Pakistan er blitt intervjuet under arbeidet med ut skrive rapporten.

Taliban har gjort seg skyldig i systematiske overgrep og drap på dem som utfordrer dem. Tortur og mishandling av kvinner, lærere, hjelpearbeidere og politiske aktivister er vanlig, ifølge Amnesty.