Debatten om tildelingen av fredsprisen til Barack Obama har rast over hele verden. Sist ut er the New York Times-kommentator Ross Douthat som fyrer løs mot Obama og den norske Nobelkomiteen.

Ross Douthat er New York Times' konservative alibi på kommentarsidene og den yngste faste kommentatoren i avisen gjennom tidene.

— Et slag i ansiktet

Å gi Obama fredsprisen vil fornærme mange som mener at andre fortjente prisen mer. Den vil forverre Obamas muligheter til å gjennomføre sin utenrikspolitikk, mener Douthat.

Obama hadde en gyllen sjanse til å distansere seg fra de urealistiske forventningene tilhengerne har til ham ved å si nei til Nobels fredspris, skriver han.

— Ville verden blitt fornærmet? Vel, for det første er ikke prisen delt ut av et imaginært «verdenssamfunn». Den bestemmes og deles ut av en komite som består av fem obskure nordmenn. Så ja, å takke nei ville vært et slag i ansiktet på Thorbjørn Jagland, Kaci Kullmann Five, Sissel Marie Rønbeck, Inger-Marie Ytterhorn og Ågot Valle, skriver Douthat.

Han legger til:

— Å si nei ville ikke fornærmet europeerne eller afrikanerne, Moskva eller Beijing, eller noen annen befolkning eller stormakt som en amerikansk president skulle vært bekymret for å fornærme.

Mer lydhør for Afghanistan-kritikk

Komitemedlem Ågot Valle bryr seg ikke noe om å bli kalt en obskur nordmann. Det er andre deler av kritikken mot tildelingen hun er mer lydhør for.

— Jeg hadde forventet meg debatt, spesielt rundt det jeg selv synes er veldig problematisk, krigen i Afghanistan, sier Valle.

Fra 1997 og til i år representerte hun Hordaland som SV-politiker på Stortinget.

— Hvis Obama sender mange flere soldater til Afghanistan, vil jeg være like mye imot det som før prisen ble delt ut. Men jeg håper prisen kan stimulere til økt krigsmotstand i USA, sier Valle.

Hun mener hovedbegrunnelsen for å gi prisen til Obama, ikke er kommet godt nok frem.

— Det er hans intense engasjement mot atomvåpen og skrittene han har tatt for å få til atomvåpennedrustning, sier Valle.

Hun håper nå at tilsynskonferansen for ikkespredningsavtalen neste år kan bli en suksess, og at verden skal kvitte seg med noen av sine atomvåpen.

— Før Obama var dette arbeidet helt i stampe. Når du sitter i en nobelkomite, har du mange navn på blokken. Det utslagsgivende var at Obama som den første amerikanske presidenten ledet et møte i Sikkerhetsrådet der han tok regi og foreslo atomvåpennedrustning, sier Valle.

Burde Obama takket nei til prisen? Si din mening!