Medlemmer av LTTE-geriljaen antas å ha stått bak angrepet som krevde minst 15 menneskeliv, og Haukland beklager i en uttalelse julaften at det finnes «uidentifiserte elementer» nordøst på Sri Lanka som ikke ønsker fred.

Angrepet fredag var det verste siden våpenhvilen på øya trådde i kraft i 2002. To miner ble utløst da kolonnen med kjøretøy som tilhører marinen på Sri Lanka, passerte et område i den nordvestlige kystregionen Mannar. Om lag 15 personer ble såret i tillegg til de 15 marinegastene som ble drept.

Julaften satt lederen for LTTEs politiske fløy, S. P. Thamilselvan, i krisemøte med representanter for EU, USA, Japan og Norge, ifølge en kilde i geriljaorganisasjonen. Møtet kom i stand etter at regjeringen på Sri Lanka uttalte at verdenssamfunnet må sette i verk konkrete tiltak for å hindre LTTE i å gjennomføre flere voldelige aksjoner.

Så langt i desember har regjeringsstyrkene på Sri Lanka mistet 18 sjøfolk, 19 soldater og to politifolk. Den økende volden har utløst frykt for at våpenhvilen på øya, som kom i stand med norsk tilrettelegging, kan bryte fullstendig sammen.

Et nettsted som støtter LTTE-geriljaen meldte lørdag at regjeringsstyrkene gjennomførte gjengjeldelsesaksjoner mot uskyldige sivile etter angrepet fredag, og at 28 personer ble banket opp.