En svært bekymret Rød-Larsen, som var i Bergen i privat ærend i helgen, beskrev det han kaller tre parallelle kriser: Den militære offensiven på Vestbredden, den humanitære krisen med store lidelser blant uskyldige sivile på begge sider, og den potensielle krisen mellom Israel og Libanon.

— Libanon-konflikten farligst

— Vi har sett en rekke rakettangrep fra organisasjoner i Libanon over grensen og inn i Israel. Dersom det skjer en opptrapping der, kan vi få en alvorlig militær konflikt mellom Israel og Libanon. En slik konflikt har større potensial til å destabilisere hele regionen enn den palestinsk-israelske konflikten, sier FNs spesialutsending til Midtøsten.

Rød-Larsen viser også til proteststormen fra andre land i regionen, med blant annet opptil en million mennesker på gatene i Egypt i protesttog mot Israel.

- Enighet om palestinsk stat

— Hvorfor tror du Sharon tilsynelatende gir blaffen i oppfordringene fra USAs president om å trekke seg ut?

— Som FNs spesialutsending er det vanskelig for meg å kommentere det. Men hvis man skal ta utgangspunkt i israelernes utsagn om at den militære operasjonen kan ta fem-seks uker, så er den bare i sin begynnelse. Det kan være en begrunnelse.

Men Rød-Larsen ser likevel noen lyspunkt.

— I alt det deprimerende som har skjedd, er det likevel en god nyhet: Det er bred internasjonal enighet om at det bør dannes en palestinsk stat, sier han og viser spesielt til de tre nye resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd de siste ukene samt fredsutspillet fra den arabiske verdenen.

- Går sterkt inn på meg

Som FNs mann i området i en årrekke har Rød-Larsen vært med på å bygge opp de palestinske områdene han nå ser blir rasert av den israelske krigsmaskinen.

— Hvordan går det som skjer nå inn på deg som menneske?

— Når så mye lidelse, blod og ý så mye redselsfullt hver dag, går det veldig sterkt inn på deg, sier Rød-Larsen, som ikke er i tvil om at utfordringene han har i disse dager er de vanskeligste han noen gang har hatt.

— Uten sammenligning!

- GOD NYHET: - I alt det deprimerende som har skjedd, er det likevel en god nyhet: Det er bred internasjonal enighet om at det bør dannes en palestinsk stat, sier Terje Rød-Larsen, FNs spesialutsending i Midtøsten.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN