— Realiteten er at de fleste muslimer er ekstremister, sier Ilias Panagiotaros.

Han er en av lederne i det greske nasjonalistpartiet Gyllent Daggry, og er nå partiets fremste talerør, ettersom formannen sitter i fengsel.

Søndag håper han å bli gjenvalgt som parlamentsmedlem fra Athen. Meningsmålinger tyder på at høyreekstremistene i Gyllent Daggry kan bli det kriserammede landets tredje eller fjerde største parti.

Terror eller fred

Hundrevis av tilhengere fylte møtelokalet i hotellet Dorian Inn i Aten til randen i går kveld, da Gyllent Daggry holdt sitt store folkemøte før helgens valg.

Mange av dem veivet med store, greske flagg, som ble delt ut ved inngangsdøren. Trengselen var så stor at Bergens Tidende måtte dukke inn på hotellets kjøkken for å få noen ord med Panagiotaros. Nasjonalistene har kampen mot innvandring som sin fanesak, og ønsker et «konservativt, kristent Hellas», ifølge politikeren. Terrorangrepene i Frankrike for et par uker siden viser at Europa kun kan reddes dersom drastiske tiltak settes i verk, sier parlamentsmedlemmet.

— Europas nasjoner må velge: enten kan de leve med en konstant trussel om terror, eller de kan leve i fred og fordragelighet, sier Panagiotaros, i en kommentar til terrorangrepene.

— Hvis vi vil løse problemene våre må muslimene sendes ut. Det vi ønsker er å få tilbake våre liv, og vår identitet. Da må det drastiske tiltak til.

Det betyr ingenting om muslimene også er statsborgere i europeiske land, mener den greske Gyllent Daggry-lederen, og trekker frem de franske terroristene som eksempel.

— De er ikke franskmenn i blodet. De kan være andre-, eller tredje-, eller fjerdegenerasjons innvandrere, men de er muslimer, og de hører hjemme der de kommer fra, sier han.

Fengslet

Partiets leder, Nikolaos Michaloliakos, sitter i fengsel, anklaget for å være involvert i organisert kriminalitet. Det gjør også flere av de andre partitoppene. Flere av dem er siktet for å være implisert i mordet på en anti-rasistisk musiker i 2013. De er også mistenkt for å være medvirkende til legemsbeskadigelse, hatkriminalitet, brannstiftelse og utpressing. Statsadvokat Isidoros Dogiakos har beskrevet partiet som en kriminell organisasjon som drives fra det greske parlamentet.

PÅ MØTE: Hundrevis av tilhengere fylte møtelokalet i hotellet Dorian Inn i Athen til randen onsdag kveld.
MARITA AAREKOL

Panagiotaros mener anklagene er falske og politisk motivert, og er et forsøk på å kvele kritikk mot den etablerte makteliten i landet.— Den eneste grunnen til at de sitter i fengsel er at de er medlemmer av Gyllent Daggry, sier Panagiotaros. - Vår prioritet det neste året er å få en slutt på forfølgelsen av vår organisasjon, og få våre medlemmer satt fri.

Partimedlemmer har vært involvert i flere sammenstøt og voldelige hendelser. De har også vært utsatt for motangrep, blant annet bombing av deres kontorer.

Falske målinger

Panagiotaros og 17 andre medlemmer av Gyllent Daggry ble valgt inn i nasjonalforsamlingen for første gang i 2012.

Meningsmålinger antyder at de kan få mellom 5 og 10 prosent av stemmene søndag, men tallene er usikre, blant annet fordi mange grekere vil ikke innrømme at de stemmer på partiet. Partiet hevder også at meningsmålingene blir manipulert for å undergrave deres oppslutning.

— Målingene er falske. Jeg tipper at vi får mellom syv og ti prosent av stemmene, og blir det tredje største partiet, sier Panagiotaros.

Big shit

— Hvordan vil du beskrive situasjonen i Hellas nå?

— Hellas er i big shit , for å si det rett ut. Syriza er ikke løsningen og det vil vi finne ut snart, i løpet av de neste seks månedene.

— Kan du se noe positivt i at Syriza vinner valget, slik det nå ser ut til at de vil?

— Nei, svarer Panagiotaros kontant.

Han understreker imidlertid at partiet ønsker å løsrive Hellas fra sparetiltakene de har blitt pålagt fra EU. Dette har vært Syrizas viktigste sak. Regjeringspartiet Nytt Demokrati kaller han for «tyver og kjeltringer».

— Vi vil stemme for et hvert forslag som støtter en utmelding av spareprogrammet, selv om det kommer fra Gandhi eller hvem som helst, sier Panagiotaros.

Gyllent Daggry mener også at statsgjelden til Hellas er «ulovlig».

— Vi har et veldig klart og tydelig økonomisk program. Vi ønsker en granskning av om gjelden vår faktisk er lovlig. Vi vil utvinne olje i havområdene våre. Og vi ønsker muslimer deportert, helst i morgen tidlig.

— Men tror du ikke det vil være grunnlovsstridig å deportere statsborgere, selv om de er muslimer?

— Nei, det finnes faktisk måter å gjøre det på som er 100 prosent lovlig, sier Panagiotaros.

Fascist, nazist

En av dem som var kommet for å lytte til lederne i Gyllent Daggry i går kveld var Stelios, en 37-år-gammel sersjant i hæren som ikke tør å oppgi etternavnet sitt. Mange hevder at Gyllent Daggry har stor oppslutning blant politi og militære, og det har vært anklager om forbindelser til deler av landets politisystem.

— Jeg er her fordi jeg ønsker å slåss for nasjonal verdighet og suverenitet, sier Stelios.

— Det vi trenger mest av alt er å få tilbake troen på oss selv. Jeg har alltid vært en nasjonalist, og med Gyllent Daggry har jeg funnet et parti som jeg tror kan gjenreise vår nasjonale ære.

Han synes ikke det er bekymringsfullt at flere av partitoppene stter i fengsel.

— Tvert imot. Det gjør bare at jeg får en sterkere tro på dem, sier Stelios.

— Mange kaller Gyllent Daggry for et fascistisk parti?

— Vel, jeg har ikke noe problem med det. Fascistene var italienske nasjonalister. Nazistene var tyske nasjonalister. Vi er greske nasjonalister.