Polenz er tidligere generalsekretær for Tysklands Kristelig-demokratiske union (CDU), medlem av Forbundsdagen og nå i utenrikskomitéen. Han er også president for den tyske Atlanterhavskomiteen. Han medgir at det i dag er en spesiell situasjon å ha sistnevnte verv i.

— Både på konservativ side og på venstresiden har vi tradisjoner for amerikakritikk. Men dagens situasjon er enestående, sier Polenz.

— Aldri før i forbundsrepublikkens historie har vi vært i en situasjon som nå, der kansleren og USAs president overhodet ikke er på talefot. Jeg tror også tiden er ute for at USA og Tyskland kan enes om Irak. Vi kan nå bare satse på skadebegrensning, sier Polenz.

Men CDU-toppen gir ikke partiets arvefiende, Gerhard Schröder og sosialdemokratene (SPD), all skyld.

— Det er begått fryktelige politiske og diplomatiske feil på begge sider av Atlanteren, sier han.

— Også CDU/CSU kom med skarp kritikk av USAs krigsplaner under valgkampen i fjor høst?

— Situasjonen var opphisset, og kanslerkandidat Edmund Stoiber følte han måtte ta inn over seg den sterke folkelige motstanden mot krig.

Situasjonen var en annen. Det forelå for eksempel ingen konkrete forespørsler om å gi hjelp til USA, sier Ruprecht Polenz.

- Medieutspill

Han mener at det største problemet ikke er at Tyskland har havnet i opposisjon til USA, men måten det skjedde på.

— Det er lov for Tyskland å mene noe annet enn USA, og det er mulig å argumentere for å avstå fra krig nå. Men skal en kansler bryte med USA i en sak som denne, må standpunkt og begrunnelse formidles direkte og korrekt. Tysklands Irak-politikk ble til gjennom populistiske valgkampopptredener og medieutspill - og det har bare fortsatt på samme måte. Dermed ble hele tonen forgiftet.

Polenz nøler på spørsmål om Tyskland nå hadde vært på USAs side, dersom opposisjonen hadde vunnet valget sist høst.

— En regjering ledet av CDU hadde i alle fall spilt en annen rolle i den diplomatiske prosessen. I stedet for, som Schröder, å erklære nei til krig uansett hva FN beslutter, ville vi holdt dørene åpne og arbeidet for enighet. Da måtte Frankrike antakelig ha inntatt en mer kompromissvillig linje. Russland også. Det hadde øket sjansene for en fredelig løsning. En samlet front er nøkkelen til å få Saddam til å samarbeide, sier Ruprecht Polenz.

Krig unngåelig

Nå mener han Saddam Husseins treneringer - og situasjonens egendynamikk - har ført til at en krig neppe er til å unngå.

— Se på alternativet! Vi er enige om at uten tropper i Gulfen, ville inspektørene ikke kommet inn igjen i Irak og Saddam ikke ødelagt våpen. Nå vil Tyskland, Frankrike og Russland gi Saddam enda mer tid. Men samtidig må de be USA og Storbritannia om å være snille å la styrkene sine bli stående i ørkensanden. Straks de reduseres, vil jo Saddam ta det som et svakhetstegn. Men det går ikke å holde soldater på vent så mye lenger. De bor jo ikke akkurat på hotell. Sandstormene sliter på dem, og snart kommer heten, sier Ruprecht Polenz.

Han mener kløften mellom USA og Europa bunner i en forskjellig forståelse av 11. september.

— Hva om flyene i World Trade Center hadde vært lastet med kjemiske og biologiske våpen? En kobling mellom Saddam og Osama bin Laden er ikke hevet over tvil, men indikasjonene er der. Saddam er uansett en sterk regional diktator som i 12 år har latt være å følge FNs pålegg om å kvitte seg med sine masseødeleggelsesvåpen. Vi kan argumentere mot, men vi bør i alle fall forstå at USA føler det er nødvendig å avskaffe trusselen fra Irak en gang for alle, sier Polenz.

Sirkelen sluttet

Den sterke krigsmotstanden er han godt kjent med også fra egne rekker.

— Jeg snakket nylig med en gammel dame i vårt meget parti. Hun bor i Dresden og husker amerikanernes og engelskmennenes pulverisering av byen mot slutten av den annen verdenskrig. Nå ser hun sirkelen sluttet - amerikanerne og engelskmennene skal pulverisere Bagdad. Hun mener det er like lite nødvendig som bombingen av Dresden var for å få slutt på krigen, sier Ruprecht Polenz.

— Og jeg forstår henne. Men vi må trekke lærdommen av den annen verdenskrig lenger. Hvor mye kunne vært unngått om verden hadde stanset Hitler allerede da han gikk inn i Rhinland i 1936? Slipper vi grepet om Irak nå, er det grunn til å tro at trusselen fra landet vil vokse, at landets forbindelser til terrorister vil styrkes og at vi i stedet må utkjempe en mye verre krig om 4–5 år, sier Ruprecht Polenz til Bergens Tidende.