• Det er viktig for overlevende og pårørende å se deres slakter bli stilt for retten, sier kosovoalbanske Sylo Taraku, statsviter fra UiB.

Serbia bekreftet i dag at de har pågrepet Ratko Mladic som i en årrekke har vært ettersøkt for krigsforbrytelser på 1990-tallet, blant annet folkemordet i Srebrenica.

— Dette er et viktig slag mot nasjonalismen.

Det sier statsviter fra Universitetet i Bergen Sylo Taraku. Han jobber til daglig i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og har i en årrekke jobbet med menneskerettighetsspørsmål på Balkan.

— Pågripelsen av Ratko Mladic kan ha en positiv innvirkning på situasjonen i Bosnia, et land med store spenninger og økende tendenser til nasjonalisme, sier han til bt.no.

- Slakteren for retten

Sylo Taraku mener arrestasjonen først og fremst viktig for overlevende og pårørende.

— Nå får de se deres slakter bli stilt for retten. Dette er en viktig milepæl i forsoningsprosessen på Balkan.

— For Serbia og alle andre land som var involverte i de blodige krigene er det viktig å få tatt et skikkelig oppgjør med fortiden, sier han.

Sylo Taraku skrev nylig en kronikk i nettmagasinet Minerva der han kritiserte NRK Brennpunkt-dokumentaren om Ratko Mladic:

- Dette er ikke første gang massakrer og folkemord får sine revisjonistiske historieskrivere, men det er alvorlig når det skjer i beste sendetid i NRK. Å forfalske deres historie og å fremstille deres slakter, Ratko Mladic, i et positivt lys, er et nytt overgrep og et nytt svik mot dem, skrev han om dokumentaren.

Også Helsingforskomiteen håper at arrestasjonen innebærer en ny tilnærming i Serbia til landets rolle i krigene i det tidligere Jugoslavia.

— Dette er en viktig dag for internasjonal strafferett, uttaler generalsekretær i Helsingforskomiteen Bjørn Engesland.

En plaget nasjon

Taraku kom til Norge som 1992 som flyktning fra Kosovo da krigen startet. Han vet mye om forholdene i området han kommer fra.

— Krigen har påført bosnierne store traumer. Det er en nasjon herjet av etnisk rensing, massakrer og folkemord, sier han til bt.no.

Han tror pågripelsen av Ratko Mladic blir et viktig slag mot nasjonalismen.

— Når folkemordere som Mladic blir pågrepet og får sin straff, så kan dette bidra til at man legger fortiden bak seg og rettet blikket fremover, sier han.

- Ble jakten intensivert for å øke sjansene for et EU-medlemskap?

— Det er sammenheng her, men uansett motiv er dette positivt. EU og det internasjonale samfunnet har kritisert Serbia for ikke gjøre nok for å pågripe krigsforbrytere. Så selv om dette skjer sent, er det viktig.

Nå er veien åpen mot EU-medlemskap, sier Balkan-eksperten.

Utenrikssjef i EU, Catherine Ashton, ber om at Ratko Mladic sendes til krigsforbryterdomstolen i Haag så fort som mulig.

— Dette er et viktig skritt fremover for Serbia og for internasjonal rettferdighet, sier Ashton i en uttalelse.

- Viktig begivenhet

— Pågripelsen av Mladic er en milepæl i vårt oppgjør med krigsforbrytelsene på Balkan, sier statsminister Jens Stoltenberg til aftenposten.no.

— Dette er en viktig begivenhet for Serbia, for regionen og for det internasjonale samfunn. Pågripelsen og en senere overlevering av Mladic til FNs Jugoslavia-domstol vil være viktig for å få avsluttet et mørkt kapittel i Serbias og regionens nære historie, særlig hendelsene i Bosnia-Hercegovina, sier statsministeren.

Han gir honnør til serbiske myndigheter for deres innsats for å pågripe Mladic.

— Det er avgjørende at alle ettersøkte for krigsforbrytelsene på 1990-tallet i krigene på Balkan blir pågrepet og stilt til ansvar. Dette betyr mye i kampen mot straffrihet, sier Stoltenberg.