TOMAS KOTHE-NÆSS

En eldre albaner bærer tungt langs hovedveien fra Pristina til landsbyen der han bor like utenfor byen. Han har vært og handlet og er på vei hjem. Men i dag blir han stoppet av piggtrådsperringer, panservogner og norske soldater fra KFOR-styrken. Rasende må han snu.

— Veien blir fortsatt stengt, forteller kontingentsjef oberst Nils Hanheide. Stein, flasker og annet som er kastet mot soldatene etter siste dagers opptøyer ligger fortsatt i veien. Den norske KFOR-styrken overlater overvåkingen av den omstridte veien til den serbiske landsbyen Chaglavica til svenske soldater. De har vært her siden onsdag for å sikre området. Nå trekkes de ut for å gjøre seg klare dersom det skulle komme til nye opptøyer annet sted i Pristina.

— Det har vært kraftige opptøyer både onsdag og i går. De dempet seg da statsminister Bajram Rexhepi kom og roet ned albanerne, sier Hanheide.

Han innrømmer at det har vært tøffe opptøyer etter at flere tusen albanere tente på serbiske hus og bygninger og forsøkte og trenge gjennom sperringene til den norske KFOR-styrken. Det førte blant annet til at rundt 30 ble drept, hovedsakelig albanere, og at rundt tjue soldater ble lettere skadet.

— Oppdraget er ikke uten risiko, men dette er en jobb som må gjøres. Soldatene er godt trent og utrustet. De er forberedt på denne type situasjoner, sier oberst Hanheide.

Etter lang tid med ro i Kosovo har det for alvor blusset opp den siste uken. Dette skjer samtidig med at KFOR-styrken trappes ned. Den norske kontingenten skal avvikles og reise tilbake til sommeren. Hanheide tror ikke det blir endringer på planene selv om situasjonen langt fra er rolig.

— Norges skal trappe opp i Afghanistan og jeg regner det som svært trolig at vi reiser fra Kosovo som planlagt. Det er likevel ingen tvil om at KFORs tilstedeværelse er helt nødvendig her. Uten KFOR vil det ende i etnisk rensing av de serberne som er igjen.

Adresseavisen/Bergens Tidende

PIGGTRÅD OG PANSER: KFOR-styrken må bruke både piggtrådsperringer og panservogner for å dempe uroen som har utviklet seg i Kosovo de siste dagene.<p/>FOTO: RUNE PETTER NESS