– Regjeringen i Etiopia har nektet Leger uten grenser adgang til fem soner i den somaliske regionen i Etiopia, ofte referert til som Ogaden-regionen, sier organisasjonen i en pressemelding.

Det har siden april pågått harde kamper mellom regjeringsstyrker og opprørere i regionen. En undersøkelse gjennomført av Leger uten grenser i juli avdekket en stadig økende humanitær krise i området.

Nødhjelpsorganisasjoner rapporterer om avstengte veier, og prisene i området skal ha steget kraftig, skriver BBC. I august sa Røde Kors at de hadde trukket seg ut av regionen etter en ordre fra regjeringen.

– Vi ser en humanitær krise som er i ferd med å bli vesentlig verre. Vi har et krav på å komme inn i området, og sivilbefolkningen har behov for at vi får komme inn og hjelpe, sier informasjonsansvarlig i Leger uten grenser Henrik Glette til NTB.

– Feilaktige anklager

– Leger uten grenser ber om at etiopiske myndigheter umiddelbart tillater organisasjonen å yte humanitær assistanse til sårbare sivile som bor i området, skriver organisasjonen i en pressemelding fra kontoret i Nairobi.

– På tross av at vi har en avtale, nekter myndighetene i Addis Abeba Leger uten grenser tilgang til området for å hjelpe sivile ofre for konflikten, legger de til.

Men myndighetene i Etiopia sier at anklagene er feilaktige.

– Etiopia har ingen avstengte soner, sier Bereket Simon, spesialrådgiver til statsminister Meles Zenawi, til Reuters.

– Vi jobber med å få på plass alle opplysninger om den humanitære situasjonen og om våre forsøk på å komme inn i området, og vi vil avholde en pressekonferanse tirsdag, sier Glette.

Han påpeker at Leger uten grensers feltarbeidere er klare på at de har blitt nektet adgang og at organisasjonen vil underbygge dette.

– Skaper hungersnød

Regjeringen i Etiopia startet i april en operasjon for å bekjempe opprørerne i Ogadens nasjonale frigjøringsfront (ONLF), etter at et blodig angrep mot et kinesiskstyrt oljefelt tok livet av 74 personer.

Regjeringen hevder ONLF er en terroristorganisasjon støttet av Eritrea, som sprer løgner til verden. ONLF anklager regjeringen for å ha innført en handelsblokade og for å skape hungersnød i regionen.

Men beskyldningene er vanskelig å verifisere ettersom regionen er nærmest utilgjengelig for journalister og menneskerettighetsorganisasjoner, skriver Reuters.

Representanter for FN er i området for å undersøke anklager om brudd på menneskerettigheter og den etniske somaliske befolkningens behov for mat, vann og medisiner.

Norge ut

Etiopia ba denne uken Norge om å trekke seks diplomater ut av landet på grunn av misnøye med Norges opptreden i forhold til etiopiske interesser på Afrikas Horn.

Etiopia skal ha reagert på et norsk forsøk på å arrangere et møte i den etiopisk-eritreiske grensekommisjonen i september. Norge har også vært en konsekvent kritiker av menneskerettighetssituasjonen i Etiopia.

Utkastelsen av seks av ni norske diplomater vil sannsynligvis føre til en reduksjon i den norske bistanden til landet.