I videoen nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til, figurerer en mann som hevder å stå bak angrepet på FN-bygningen i Nigerias hovedstad Abuja 26. august.

23 mennesker mistet livet i selvmordsaksjonen, deriblant den norske kvinnen Ingrid Midtgaard. I tillegg ble 75 personer skadet.

I det 25 minutter lange klippet henvender den påståtte gjerningsmannen seg til familien sin, og ber dem ha forståelse for det han er i ferd med å gjøre.

Hensikten med angrepet, hevder han, er å sende et tydelig signal til USAs president Barack Obama og «andre troløse».

Mannen gir også uttrykk for at han ser på FN som «et forum for global ondskap», og han hyller samtidig den tidligere al-Qaida-lederen Osama bin Laden, skriver Aftenposten.no.

27 år, gift

Gjennom brorparten av opptaket holder han i et automatvåpen. Ved føttene hans ligger det to gassbeholdere, og bak ham står to personer lent mot en vegg.

Han er tynn, ikledd en t-skjorte, bærer turban og det som ser ut som en bombevest.

Mannen hevder å representere Boko Haram — en islamistisk sekt som har påtatt seg ansvaret for angrepet.

Ifølge en person AFP har snakket med, som påstår å være gruppens talsmann, er selvmordsbomberen en gift 27-åring fra byen Maiduguri nordøst i Nigeria.

AFP gir imidlertid ingen garantier for at bildematerialet er ekte, men personen som gjennomførte angrepet, skal ha vært svært lik mannen på videoen.

700 drept

Opptaket gir uansett et innblikk i en form for islamistisk ekstremisme nigerianske myndigheter har hatt store problemer med å håndtere.

Boko Haram ble dannet i 2002 av Ustaz Mohammed Yusuf, hvis hovedmål er å innføre sharialovene i Nigerias nordlige delstater. «Boko Haram», betyr noe sånt som «vestlig utdanning er forbudt».

I 2009 mistet 700 mennesker livet da sekten barket sammen med politi og regjeringsstyrker etter at flere av gruppens lederne ble arrestert i delstaten Bauchi.

I etterkant av sammenstøtene har gruppen intensivert terrorvirksomheten, og har blant annet bombet markedsplasser, tatt livet av politikere og stormet fengsler for å slippe løs våpenbrødre.

Internasjonalisering

Angrepet FN-bygningen markerer imidlertid et skifte i Boko Harams modus og ambisjonsnivå. Tidligere angrep sekten utelukkende offentlige bygninger, politistasjoner og andre mål som kunne forbindes med den nigeranske staten - aksjonen i Abuja er den første mot et «internasjonalt» mål.

Sekten hevder også å ha knyttet tettere bånd til andre islamistiske organisasjoner rundt om på kontinentet, deriblant al-Qaida i det islamske Maghreb, som opererer i Nord-Afrika, og al-Shabaab, som holder til i Somalia.

Den nigerianske regjeringen mener en av hovedmennene bak terroraksjonen er Mamman Nur. Nur har angivelig forbindelser til al-Qaida og oppholdt seg nylig i nettopp Somalia, skriver NTB.

Bekymringsfullt

Denne utviklingen vekker bekymring. Under en pressekonferanse sist onsdag sa sjefen for USAs Afrika-kommando, general Carter Ham, at de overnevnte terrornettverkene har gitt uttrykk for at de ønsker å utvikle et tettere samarbeid.

— For meg er dette veldig, veldig skremmende. Hvis dette forblir uadressert, kan vi ende opp med et terroristnettverk som strekker seg fra Øst-Afrika og helt til Sahel, et område sentralt i Nord-Afrika, sør for Sahara, sa han.

Kyari Mohammed, en nigeriansk professor som har fulgt Boko Haram tett de siste årene, ønsker på sin side å nedtone betydningen av sektens «internasjonalisering».

Han utelukker ikke at medlemmer har fått opplæring av andre islamistiske grupper, men tviler på at det dreier seg om et tett samarbeid.

— Jeg tror ikke det er noen seriøs link her, sier han til AFP.

Si din mening i kommentarfeltet under!