• Du må alltid huske at Mona er min søster, og at jeg er onkel til dine barn. Det sa Yasser Arafat til Terje Rød-Larsen i en telefonsamtale for noen uker siden.

Bergen/Tel Aviv

Arafat ringte da Rød-Larsen for å forsones med den norske fredsmekleren etter bruddet i juli i år.

Bruddet var et resultat av Terje Rød-Larsens rapport til FNs sikkerhetsråd der han skarpt kritiserte Arafat og hans lederstil og understreket at palestinernes president måtte endre stil om fredsprosessen i Midtøsten skulle komme videre.

Beveget

Det er en dypt beveget Terje Rød-Larsen som forteller Bergens Tidende om den fortsatt ferske forsoningen.

— Det var like før han ble syk første gang han ringte meg. Jeg skrev et personlig brev til ham like etter. Vi har hatt et sterkt personlig forhold, selv om det til tider har vært preget av dype konflikter, sier Rød-Larsen på telefonen fra Tel Aviv.

Hvor nært forholdet har vært, ligger i Arafats utsagn om at «Mona er min søster». Mona er Mona Juul, Terje Rød-Larsens kone. Også hun med sentral rolle i Oslo-prosessen og oppfølgingen.

De siste årene har hun vært Norges ambassadør i Israel, mens Terje Rød-Larsen har vært FNs spesialkoordinator for fredsprosessen og generalsekretærens personlige representant til PLO og de palestinske selvstyremyndighetene.

Den palestinske identitet

— Yasser Arafat var mer enn et menneske. Han var selve legemliggjørelsen av den palestinske identiteten og nasjonen. Som symbol var han viktigere enn både flagget og andre nasjonale symboler i hele den palestinske/arabiske verden, sier Terje Rød-Larsen.

— Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at uten Arafat ville det ikke eksistert den samme palestinske nasjonalfølelse, den er bundet tett til lederskikkelsen Arafat, sier han.

Konflikter

Rød-Larsen forteller at han møtte Yasser Arafat første gang i 1992, altså før de hemmelige forhandlingene om en varig fredsløsning med Israel kom i gang.

— Det ble etter hvert en nær forbindelse, i lange perioder også et nært personlig forhold.

Det er ingen grunn til å legge skjul på at det mange ganger var preget av gnisninger og konflikter. Arafat var et komplisert mennesker, en meget spesiell person.

Kanskje kan jeg best sammenlikne ham med et surrealistisk maleri - full av gåter og tolkningsmuligheter, tvetydigheter og motsetninger, sier Rød-Larsen.

Det siste året

Forholdet til Arafat ble vanskeligere det siste året i forbindelse med at den såkalte «kvartetten» - USA, Russland, EU og FN - presset på for å skape ryddigere styringssystemer i den palestinske selvstyremyndigheten (PA) og med det også håp om konkretisering av fredsprosessen igjen.

Mahmoud Abbas (Abu Mazen) ble utnevnt til statsminister, men det varte som kjent bare i fire måneder på grunn av konfliktene mellom Arafat og Abbas.

— Bunnpunktet ble nådd med rapporten min til Sikkerhetsrådet i juli år. Her fikk Arafat beskjed om at han måtte endre sin

DØD: Yasser Arafat.