Oberstløytnant Rune Solberg har vært sjef for Telemark bataljon (TMBN) siden april 2008. Soldaten som mandag morgen ble drept i Afghanistan kom til avdelingen høsten 2008. 22-åringen har hele tiden hatt oppgaven som vognfører på CV90, skriver Aftenposten.no.

— Dette ser vi i TMBN på som et feigt angrep, utført av usle kryp som ikke har andre midler å ty til enn dette, sier Solberg.

- Sterkt involvert

Mandag ble det holdt flere orienteringer for soldatene i TMBN som befinner seg i Norge, på Rena. Pårørende til soldaten som ble drept og de to som ble lettere skadet har henvendt seg til avdelingen, og fått svar så langt det har vært mulig, ifølge Solberg.

— Siden soldaten tilhører TMBN føler vi at vi er sterkt, sterkt involvert i det som har skjedd. Vi ser på oss selv som det viktigste kontaktpunktet for pårørende, sier Solberg.

Stormpanservogn

Den drepte soldaten var vognfører på en CV9030-stormpanservogn. Dette er et pansret kjøretøy, og vognen med den omkomne kjørte bakerst i kolonnen.

To andre soldater som satt i samme vogn, ble lettere skadet.

Bomben gikk av rundt fire kilometer sørøst for Ghowrmach. Den var trolig nedgravd og utløst av en trykkplate, heter det. Det vil i praksis si det som folkelig kalles en veibombe.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for veibombeangrepet, og skjedde klokken 09.46 lokal tid, tilsvarende 06.16 norsk tid.

— Det blir en sak for afghanske myndigheter og politi, sier Kjetil Eide ved Forsvarets operative hovedkvareter til Aftenposten.no.

Evakuert

Både den omkomne og de to soldatene som satt i vognen ble raskt evakuert av stabiliseringsstyrkens helikopter i Meymaneh, og fløyet tilbake til basen i Meymaneh av et norsk helikopter.

Soldaten tilhørte infanterienheten fra Telemark bataljon, som var på vei for å møte soldater fra den afghanske hæren for å gjennomføre felles patruljer i området.

Det var rundt 40 norske soldater med i gruppen som ble rammet av veibomben.

Fersk i tjenesten

Forsvaret ønsker foreløpig ikke å frigi navnet på den omkomne soldaten.

— Soldaten var i Telemark Bataljon, og var en del av stabilisteringsstyrken. Siden Telemark bataljon tok over ved årsskiftet, hadde soldaten trolig nylig startet sin tjeneste, sier oberstløytnant Vegard Finberg ved Forsvarets operative hovedkvarter til Aftenposten.no.