Russland anerkjenner de georgiske regionene Sør-Ossetia og Abkhasia som selvstendige, sier president Dmitrij Medvedev.

Regionene har bedt Kreml om å anerkjenne en løsrivelse fra Georgia, og Medvedev skrev tirsdag under på et dekret der Russland formelt anerkjenner utbryterregionene som selvstendige stater.

— Russland oppfordrer andre stater til å følge vårt eksempel, sa den russiske presidenten.

— Dette er ikke et lett valg, men det er eneste måten å spare liv på.

Kreml på kollisjonskurs

Den russiske nasjonalforsamlingen vedtok mandag å anbefale Kreml en anerkjennelse av utbryterregionene.

Den russiske anerkjennelsen er en åpen annektering av områdene, mener den georgiske utenriksministeren Giga Bokeria.

Det er ikke ventet at mange land vil følge Russlands eksempel, men russisk anerkjennelse av selvstendighet for de to områdene fører igjen Kreml på kollisjonskurs med Vesten.

Både Sør-Ossetia og Abkhasia er internasjonalt anerkjent som en del av Georgia, selv om regionene i praksis har styrt seg selv siden kriger med Georgia på 1990-tallet.

Beklager avgjørelsen

Franske myndigheter beklager den russiske avgjørelsen, og gjentar på linje med Tyskland at myndighetene støtter Georgias territoriale integritet. Storbritannia «avviser kategorisk» den russiske anerkjennelsen.

— Dette er et bevisst brudd på folkeretten, skriver Sveriges utenriksminister Carl Bildt i sin blogg.

USAs president George W. Bush advarte mandag Russland mot å anerkjenne Sør-Ossetia og Abkhasia som uavhengige stater og ba Medvedev om å respektere Georgias territorielle integritet. Georgias grenser fortjener samme respekt som alle andre lands, sa han.

STERKE MENINGER: En georgisk mann viser hva han synes om Russland i den georgiske byen Teklati. Russlands president Dmitrij Medvedev sier han støtter at Sør-Ossetia og Abkhasia blir selvstendige stater.
REUTERS/SCANPIX