• En tragedie og et blodig anslag mot retten til frie ytringer, sier Per Edgar Kokkvold.

Terroraksjonen mot det satiriske ukemagasinet Charlie Hebdo skaper frykt i Europa, og den tidligere generalsekretæren i Norsk Presseforbund er rystet, men ikke overrasket over angrepet.

— Dette var dessverre ikke uventet, og jeg frykter vi må gjøre regning med flere slike terroraksjoner i fremtiden, sier Kokkvold til BT.

Modig forsvar

Han sier det ikke er tilfeldig at nettopp Charlie Hebdo ble rammet.

— Dette bladet har stått opp som et modig forsvar for retten til frie ytringer, noe de ikke minst har vist ved å publisere Muhammed-karikaturene til Jyllands-Posten og sine egne karikaturtegninger, sier Kokkvold.Han sier hele det politiske Frankrike har stilt opp for magasinet i striden rundt tegningene.

- Døden som livsanskuelse

Kokkvold sier presidentkandidater fra hele det politiske spekteret i Frankrike tidligere har forsvart republikkens grunnleggende verdier i striden om Muhammed-karikaturene.

— Dette til forskjell fra deler av det politiske Norge som nærmest kom med unnskyldende meldinger om at publisering av disse tegningene «ikke bidrar til dialog», sier Kokkvold.

Han mener terroraksjonen i Frankrike aktualiserer behovet for en sterk norsk terrorberedskap.

— De som mener Politiets sikkerhetstjeneste her i landet overdriver truslene fra radikal islam bør revurdere sine standpunkter. Vi snakker her om mennesker som har døden som sin livsanskuelse, sier Kokkvold, som var profilert og kompromissløs forsvarer for ytringsfriheten da karikatur-striden stod på som verst her i landet.

Frykter flere angrep

— Det er dumt å tro at dette er siste vi gangen kommer til å oppleve grusomheter som det vi nå har sett i Frankrike. Mellom femti og hundre terroraksjoner er avverget i Europa de siste årene som følge av god etterretning. Men for terroristene er det nok at de lykkes én gang, sier Kokkvold.

— Jeg regner med at vi får oppleve flere slike terrorangrep, men vi må alle stå opp for retten til frie ytringer, enten det er ord eller tegninger, sier han.Kokkvold er glad for at flere muslimske miljøer i Norge har tatt et oppgjør med terroraksjoner og trusler fra radikal islam. Han ble i 2013 tildelt Fritt Ords honnør for sitt «prinsippfaste forsvar for ytringsfriheten, også under flere år med drapstrusler.

- Et angrep på alle medier

Kjersti Stavrum, nåværende generalsekretær i Norsk Presseforbund, sier dette om terrorangrepet:

— Dette er ikke bare en terroraksjon mot et satirisk, fransk magasin. Det er et angrep mot alle medier i hele verden, sier hun til BT.

Hun sier terroristene med sin aksjon vil skape frykt i alle redaksjoner som vil formidle religionskritikk.

Religionskritikk

— Det forferdelige som nå har skjedd i Paris skaper ringvirkninger i hele verden, sier Stavrum.

Presseforbundets generalsekretær mener pressen ikke må la seg kneble av terroristenes handlinger.

— Min klare mening er at vi må gjøre de samme redaksjonelle vurderingene som vi gjorde i går, også når det gjelder eventuell publisering av Muhammed-karikaturene.

Hun viser også til at de fleste store redaksjonene både i Norge og utlandet har gjennomført store fysiske endringer i mediehusene de siste årene for å ivareta sikkerheten best mulig.