– Nødmateriell finnes på lager, og det gir oss mulighet til å hjelpe 3000 familier i opptil fire dager. Men vi må raskt få inn flere hjelpeforsyninger, sa ICRC-talsperson Jean-Luc Martinage onsdag.

– De viktigste behovene nå er utstyr for søk— og redningstjenester, feltsykehus, utstyr for å rense vann, telt, logistikk og telekommunikasjon, forklarer Martinage.

Seks av ICRCs eksperter på nødhjelp er allerede på vei fra organisasjonens regionale katastrofesenter i Panama for å hjelpe til med å koordinere de internasjonale hjelpeinnsatsene.

Norsk hjelp

Også Norge står klar til å hjelpe Haiti. Utenriksdepartementet skulle onsdag ettermiddag ha et møte med blant annet Norges Røde Kors og Kirkens Nødhjelp om hva disse organisasjonene kan hjelpe til med.

– Vi har valgt å ikke bringe inn andre organisasjoner, fordi Røde Kors har stor internasjonal erfaring og Kirkens Nødhjelp har lang erfaring fra Haiti. I etterkant av dette møtet og når vi kjenner skadeomfanget, vil det bli klargjort i hvilken grad Norge skal yte ekstra økonomisk støtte til hjelpearbeidet, sier utviklingsminister Erik Solheim til NTB.

– Tragedie

USA, Canada, Frankrike, Storbritannia og en rekke land i Latin-Amerika sender også hjelp. President Barack Obama sier USA er klare til å hjelpe befolkningen i Haiti, og amerikanske myndigheter har allerede mobilisert blant annet kystvakten og kriseteam.

– Dette er en tragedie, og vi vil arbeide sammen med myndighetene i Haiti for å gi umiddelbar hjelp, sier Ranjiv Shah, administrator for Det amerikanske utviklingsdirektoratet USAid.

USAid skal sende team som består av opptil 72 personer, seks redningshunder og rundt 48 tonn utstyr.

Kriseteam

Frankrike kunngjorde onsdag morgen at de i løpet av dagen sender to fly til Haiti. Ett fra Martinique med 25 polititjenestemenn, leger og redningsarbeidere, og ett fra Marseille med 60 personer om bord.

Også britiske myndigheter sier de er «dypt bekymret» for situasjonen i Haiti etter det historisk kraftige jordskjelvet, og at de er klare til å sende et kriseteam for å få en oversikt over behovet for nødhjelp.

Også over hele Latin-Amerika er regjeringer klare til å hjelpe Haiti. Blant landene som vil bistå, er Colombia, Venezuela og Panama.