– Syria må innen én uke levere en detaljert liste over sine kjemiske våpen, og verden forventer nå at Assad-regimet lever opp til løftene det har gitt, sa Kerry på en pressekonferanse i Genève lørdag.

USA og Russland er også enige om å true Syria med FN-traktatens kapittel 7, det vil si trusler om militær vold, dersom planen ikke blir etterfulgt av regimet i Damaskus.

Må slippe til inspektører

Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov har i tre dager diskutert hva som skal gjøres med Syrias arsenal av kjemiske våpen etter at president Bashar al-Assad tidligere denne uken gikk med på det russiske forslaget om å la våpenarsenalet komme under internasjonal kontroll.

Kerry sa videre at USA og Russland er enige om at Syria må la FN-inspektører slippe til på alle steder der Assad-regimet har lagret sine kjemiske våpen, og at det må skje innen november i år.

– Målene er oppnådd

Lavrov understreket på sin side at det amerikansk-russiske forslaget først må godkjennes av FNs Organisasjon for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) før man kan sette en tidsplan for når våpnene skal destrueres.

Lavrov sa videre at avtalen som han og Kerry nå har blitt enige om, oppfyller alle kravene som både president Barack Obama og president Vladimir Putin har satt.

– Denne avtalen har kommet i stand gjennom konsensus og kompromisser, og vi har oppnådd våre mål, sa Lavrov.

Frist til sommeren 2014

Både Lavrov og Kerry sa at det nå er opp til FN å legge premissene for hva som skal skje videre. Men ifølge Kerry er det endelige målet at Syrias arsenal av kjemiske våpen skal være fullstendig destruert innen midten av 2014.

– Vi har ikke snakket om hva slags form eventuelle tiltak fra Sikkerhetsrådet skal ha dersom Syria ikke oppfyller sin del av avtalen, sa Kerry.

Ham mener også at lørdagens avtale ble inngått parallelt med forberedelsene til den lenge planlagte internasjonale fredskonferansen for Syria.

Opposisjonen avviser avtalen

Den syriske opposisjonen sier den amerikansk-russiske planen ikke vil løse krisen og hevder at Assad-regimet har flyttet sine kjemiske våpen ut av landet.

Presidenten i opposisjonsbevegelsens øverste militære råd, Salim Idriss, sier avtalen ikke betyr noe som helst for dem.

– Styrkene til Bashar al-Assad har flyttet sitt arsenal av kjemiske våpen til Libanon og Irak de siste dagene, sier Idriss

– Vi ignorerer fullstendig dette initiativet og kommer til å fortsette å kjempe for å knuse regimet, sa han lørdag.