Mary Matut er en av flere tusen som spent ser på når Sudans president Omar al-Bashir firet ned sin nasjons flagg. På en annen stang blir flagget til Sør-Sudan heist. Jubel, dans og gledestårer følger den symbolske scenen.

— Dette er vår dag! roper Matut og reiser seg fra plaststolen sin mens hun tørker tårer fra ansiktet: - Endelig er vi fri!

På et stadion med flere titusen feststemte sørsudanere og en rekke utenlandske gjester ble selvstendighetserklæringen høytidelig lest opp, og republikken Sør-Sudan ble offisielt erklært selvstendig. Afrikas største land er dermed delt i to, og FN får om kort tid sitt 193. medlemsland.

Gratulasjonene strømmet på til det stolte folket. Blant annet var Storbritannia, USA og EU kjapt ute med å anerkjenne selvstendigheten til den nye staten.

Kledd i bunad i 40 grader

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) var til stede under folkefesten i den nye hovedstaden Juba.

— Dette er helt fantastisk. Alt er nytt: ny nasjonalsang og nytt flagg, sier han på telefon til NTB.

Til tross for at det var en svært varm dag i Sør-Sudan, skimtet Solheim flere nordmenn med bunad i folkemengden.

— Det var morsomt med et norsk innslag, men jeg skjønner ikke hvordan de holdt ut i 40 varmegrader.

Norge har imidlertid gjort mer enn å kle seg i ull for Sør-Sudan.

— Vi har bidratt mye, og Norsk Folkehjelp ble nevnt av president Salva Kiir som en viktig organisasjon i fredsprosessen, sier Solheim, som sammenligner dagen med unionsoppløsningen i 1905.

— Etter at Norge og Sverige skilte lag, er det svenskene som står oss aller nærmest. Om Sør-Sudan og Sudan ikke elsker hverandre i dag, kommer dagen da de kan omfavne hverandre. Inntil da må de i hvert fall samarbeide, sier Solheim.

Norsk gave

Også kronprins Haakon var i Juba for å hylle verdens yngste stat. Med seg i bagasjen hadde han en kjærkommen beskjed: Norges gave til den nye staten er et nytt nasjonalarkiv.

I kronprinsens tale under høytideligheten ble det lagt vekt på håpet om at et slikt arkiv kan være med å bygge opp en nasjonal identitet og hjelpe landet til å ta vare på sin historie.

— Norge skal hjelpe til med å bygge et fredelig, demokratisk og velstående Sør-Sudan, sa han i talen.

Sterke følelser

Andrew Nuer, en 27 år gammel universitetsstudent, hadde vanskelig for å sette ord på følelsene da han sto midt i folkehavet i sentrum av hovedstaden natt til lørdag.

— Vi har kjempet i så mange år, og dette er vår dag. Du kan ikke forestille deg hvor godt det føles, sa han til nyhetsbyrået AFP.

Midt i byen var en stor folkemengde samlet for å få med seg nedtellingen til selvstendighet. Da klokka slo tolv, var gledesropene øredøvende. Sentrumsgatene var fulle av biler med jublende mennesker som tutet i hornene og lot flagget henge ut av vinduene.

Feiringen skjer på dagen seks måneder etter en folkeavstemning hvor befolkningen i sør nærmest enstemmig sa ja til løsrivelse fra nord.

Velvillig æresgjest

Blant æresgjestene i Juba var Sudans president Omar Hassan al-Bashir som lover fred med sin nye nabo.

— Vi skal oppfylle vår forpliktelse til å hjelpe den nye staten Sør-Sudan når det tar sine første steg. Vi vil at det skal lykkes, fordi dets suksess vil være vår suksess, sa Bashir i sin forsonende tale.

Som første stat ut kunngjorde Sudan fredag at landet offisielt anerkjenner Sør-Sudan som en selvstendig stat. Anerkjennelsen betyr likevel ikke at freden er sikret.

I grenseområdene mellom nord og sør foregår det fortsatt væpnede kamper, og i enkelte områder har det foregått etnisk rensing. Partene har også skjøvet foran seg spørsmålet om fordeling av oljeressurser.

— Det handler om politisk vilje. Har de vilje, klarer de det, sier Solheim som er imponert over Bashirs velvillighet.

— Han fortjener ros, sier statsråden.