Verken fotografer eller talsmenn var invitert. Og det var like greit. Hadde de vært der, ville den israelske statsministeren, Benjamin Netanyahu, og verten hans, den amerikanske presidenten Barack Obama, blitt konfrontert med enda et ubehagelig spørsmål om ny israelsk bosettingsbygging i Jerusalem, akkurat når de skulle begynne å løse den forrige krisen mellom Washington og Jerusalem. Og dette er en krise som nettopp handler om israelsk bygging i de jødiske Jerusalem-bydelene, på landområder som ble annektert av Israel etter okkupasjonen av Vestbredden i 1967.

Rett før Netanyahu ankom Det hvite hus natt til onsdag, kom det frem at Jerusalems kommunale byggeutvalg har gitt enda en kontroversiell byggetillatelse:

Det tidligere Shepherd Hotel i den arabiske Jerusalem-bydelen Sheik Jarah kan nå bygges om til tjue nye israelske boliger. Det gjorde det ikke lettere å løse tillitskrisen mellom Obama og Netanyahu.

Netanyahu har gjentatte ganger forklart Washington at regjeringen ikke har innflytelse på det kommunale byggeutvalget. Han fastholder at Israel fritt kan bygge i hovedstaden Jerusalem, «som om det var Tel Aviv». Washington bryr seg ikke om sammenligningen.

Netanyahu testes

Hele onsdagen arbeidet amerikanske og israelske embetsmenn med å finne et punktum for krisen med en felles uttalelse. Obama «tester fredsviljen til Netanyahu», het det.

Midtøstenpolitikken til Obama har hittil ikke båret frukter, ikke i forholdet til den arabiske og islamske verden, og ikke i forhold til gjenopptakelse av forhandlingene mellom israelere og palestinere.

Samtidig glipper hver eneste frist som Washington har satt seg med hensyn til FN-sanksjoner mot Iran, for å forhindre Teheran fra å bygge atomvåpen. Derfor mener mange kommentatorer at presset på Netanyahu om bosettingsbygging er et amerikansk forsøk på å samle bred arabisk støtte til sanksjoner mot Iran.

Netanyahu ønsket særlig å diskutere den iranske atomtrusselen med president Obama. På bakgrunn av gjentatte trusler fra president Mahmoud Ahmadinejad mot Israel, betrakter Israel et atombevæpnet Iran som en eksistensiell trussel. Den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton fastholder at «Iran ikke må få atomvåpen».

For i det hele tatt å få et møte med Obama, har Netanyahu i et ikke offentliggjort brev lovet Clinton politiske innrømmelser overfor palestinerne. Clinton ønsker lettelser i blokaden av Gaza, og frigivelse av Fatah-fanger. Obama var imidlertid «ikke fornøyd med innholdet i brevet til Netanyahu», sa anonyme kilder i Det hvite hus. Netanyahu har nektet å ville frigi palestinske fanger.

Fortsatt israelsk bygging i Jerusalem undergraver troverdigheten til USA

Amerikansk embetsmann

Palestinerne venter

Palestinerne har inntatt ventepositur. De har, siden Netanyahu kom til makten for ett år siden, stilt full stopp av all israelsk bosettingsbygging på Vestbredden og i Jerusalem som krav for nye forhandlinger. For et par uker siden erklærte president Mahmoud Abbas seg villig til å innlede indirekte forhandlinger, etter tungt amerikansk press og med Den arabiske ligaen i ryggen.

Det var før krisen mellom USA og Israel under visepresident Joe Bidens Midtøstenbesøk. Mens Biden var i Ramallah, ga byggeutvalget i Jerusalem tillatelse til 1600 nye boliger i Ramat Shlomo – en ortodoks jødisk bydel med rundt 25.000 innbyggere i den nordligere utkanten av byen, ifølge folkeretten en bosetting.

Palestinerne spiller nå ballen tilbake til Israel og USA. Onsdag sa den palestinske sjefforhandleren Saeb Erekat i en kommentar til de siste tjue byggetillatelsene:

— Disse nye bosettingene er en del av et israelsk forsøk på å stanse palestinsk tilstedeværelse i Øst-Jerusalem, og på å forhindre en løsning rundt Jerusalem som kan følge folkeretten.

I forhandlinger mellom israelere og palestinere har det i årevis vært enighet om at de jødiske bydelene/bosettingene i Jerusalem og de 200.000 innbyggerne deres ikke skal fjernes i forbindelse med en fredsavtale, men være en del av den jødiske hovedstaden, mens de arabiske bydelene skal være en del av hovedstaden til den palestinske staten.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

HER skal israelerne bygge nye boliger - ved Shepherds hotell.
AMMAR AWAD